Gå til sidens hovedinnhold

Truer Iran med Sikkerhetsrådet

Dersom Iran fortsetter atomprogrammet sitt, vil USA kreve at Sikkerhetsrådet griper inn.

Vestlige statsledere retter hard kritikk mot Iran etter at landet tirsdag brøt FN-forseglingene ved flere av sine kjernefysiske forskningsanlegg.

- Fortsetter Iran sitt atomprogram og ignorerer sine internasjonale forpliktelser, har ikke det internasjonale samfunnet noe annet valg enn å få FNs sikkerhetsråd til å vurdere tiltak mot landet, sier pressetalsmannen i Det hvite hus, Scott McClellan ifølge Reuters.

Se innslag på TV 2 Nyhetene (gratis Web-TV).

Ifølge nestlederen med ansvaret for det iranske atomprogrammet, Mohammad Saeedi, har Iran brutt forseglingene ved atomanlegget i Natanz. Anlegget brukes til å anrike uran. Saeedi hevdet på en pressekonferanse tirsdag at uranet bare skal brukes til i atomkraftverk til produksjon av strøm.

Forsikringene beroliget ikke vestlige ledere. I anriket form kan uran også brukes i atomvåpen. Det internasjonale atomenergibyrået IAEA hevder i en uttalelse tirsdag at Iran kan lage uran til bruk i atomvåpen ved å sentrifugere uran i gassform.

Støre bekymret
- Beslutningen er svært urovekkende, og øker spenningen rundt Irans atomprogram, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til TV 2 Nettavisen.

- Den bryter med den forhandlingsprosessen som har vært rettet mot å ivareta iranske behov på en måte som det internasjonale samfunnet og IAEA kan gå god for, fortsetter han.

Støre mener sjansen for at saken havner i Sikkerhetsrådet nå har økt, og gjør det klart at Norge vil støtte en slik behandling dersom Iran nekter å bøye seg.

- Vi har ment at tilnærmingen til IAEA og EU-landene, der man satser på forhandlinger, har vært det rette sporet. Samtidig har man understreket at manglende framdrift kan bringe saken inn for Sikkerhetsrådet, sier han.

Straw reagerer
- Vi er dypt bekymret for at Iran har bestemt seg for å gjenoppta forskning på og utvikling av aktiviteter knyttet til anriking av uran, sier den britiske utenriksministeren Jack Straw i en uttalelse, ifølge Associated Press.

Iran brøt tirsdag forseglingen på flere av sine atomforskningsanlegg.

Den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier stilte seg tirsdag tvilende til fremtiden for de europeiskledete forhandlingene om Irans kjernefysiske program. Han sier ifølge Associated Press at han vil samtale med sine franske og britiske kolleger for å finne ut om det lenger finnes grunnlag for å fortsette samtalene.

Den franske presidenten Jacques Chirac mente det er «et alvorlig feilgrep» for Iran å gjenoppta sin uran-anriking, melder Reuters.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget