RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Truer Japan med krig

Sist oppdatert:
Sør-Korea advarer om krig mellom landet og Japan hvis man ikke får løst disputt om øygruppe.

En talsmann for Sør-Koreas utenriksdepartement uttalte torsdag at man frykter en fysisk konflikt med Japan, hvis ikke den tidligere okkupasjonsmakten lar være å utforske havområdene rundt en øygruppe som Sør-Korea eier, men Japan gjør krav på.

- Det er klart at det er en mulighet for en fysisk konflikt, men på den annen side fortsetter vi å søke en diplomatisk løsning, sier Choo Kyo-ho ifølge AP.

Onsdag forlot to forskningsskip Japan på vei til øygruppen. Samtidig har Sør-Korea sendt så mange som 20 patruljebåter til øygruppen for å beskytte dem. Japans regjering har avvist utsagn om at de vil sende marinefartøyer for å beskytte sine forskningsskip.

- Så langt har vi ikke forstått det slik at noen truer våre forskningsskip. Vi vil ta alle forholdsregler for å overholde sikkerheten til våre skip, og i verste fall avslutte oppdraget, sier Masayuki Fujita, som er talsmann for den japanske kystvakten.

Den omstride øygruppen ligger mellom Japan og Sør-Korea, og har vært under sør-koreansk kontroll siden 1953. Øyene omfatter til sammen 230.000 kvadratmeter, og mangler ferskvann. Men havet rundt er svært fiskerikt, ifølge BBC.

Japan har tidligere okkupert Korea, og koreanerne er svært følsomme overfor alt som lukter som konflikt mellom de to landene.

Torsdag var det store demonstrasjoner utenfor Japans ambassade i Seoul. Sør-Koreas opprørspoliti tok alle forholdsregler, og møtte opp i store grupper. En demonstrant stakk en kniv i magen på seg selv i protest mot de japanske planene om å kartlegge øyene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere