RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Truer med å drepe gisler i Irak

Sist oppdatert:
En ukjent gruppe i Irak har tatt tre sivile japanere til fange, og har gitt Japan en tre dager lang frist til å trekke styrkene sine ut av landet. Men Japan nekter.

Kidnapperne truer med å henrette gislene dersom Japan ikke trekker ut sine styrker i Irak, melder Reuters. Men Japan kommer ifølge AFP ikke til å etterkomme dette kravet.

Sørkoreanerne sluppet fri
Den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera sendte torsdag et videoinnslag som viste tre japanske pass, samt bilder av de tre gislene, to menn og en kvinne. De hadde bind for øynene, og var omringet av væpnede menn.

De tre gislene er identifisert som to hjelpearbeidere og en fotojournalist. Den hittil ukjente gruppen kaller seg Saraya al-Mujahideenm ifølge Al-Jazeera.

Åtte medlemmer av en sørkoreansk kristen menighet ble også tatt til fange i Irak torsdag. Men ifølge det sørkoreanske utenriksdepartementet ble alle sluppet fri i løpet av dagen.

Ingen av dem skal ha blitt skadd og det ble ikke framsatt krav til sørkoreanske myndigheter.

Palestinske gisler
En britisk sivilist som arbeider for okkupasjonsstyrkene forsvant tidligere i uka i Nassiriya. Gary Teeler ble bortført tirsdag, og ingen har hørt fra ham siden, ifølge okkupasjonsmakten.

To palestinere med israelsk identifikasjonspapirer er også blitt kidnappet, melder en iransk TV-stasjon ifølge NTB. Gruppen som har tatt dem til fange kaller seg Ansar a-Din, og beskylder palestinerne for å være israelske spioner.

- Vi krever at alle fengslede medlemmer av religiøse grupper i Irak blir sluppet fri. Vi vil forhandle over disse to fangene, sier en av kidnapperne på TV-opptaket. Bildene viser også de to palestinerne som skrekkslagne kikker inn i kamera og "tilstår" at de spionerer for Israel.

Ønsker utveksling
Tidligere torsdag sa en talsmann for den sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr at de hadde tatt flere vestlige gisler, blant dem flere spanjoler og kanskje en amerikaner, som de ville bytte mot den arrestert sjiamuslimsk lederen Mustafa al-Jacoubi.

Både spanske og amerikanske myndigheter benektet at noen av deres soldater var tatt som gisler, men ingen sa noe om sivile personer.

Al-Jacoubi ble arrestert i forrige uke, mistenkt for å ha vært med på drapet på en pro-amerikansk sjialeder, Abdel Majid al-Khoei, i fjor. Arrestasjonen bidro til å utløse en bølge av protester og opprør blant sjiamuslimene mot okkupasjonsstyrkene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere