*Nettavisen* Nyheter.

Truer med flere rakett-angrep

Sjeik Hassan Nasrallah talte lørdag på Hizbollahs tv-stasjon. Da truet han igjen Israel med flere rakettangrep.

29.07.06 22:05

Samtidig som lederen for Hizbollah truet Israel med flere rakettangrep, ga han også støtte til Libanons regjering, og sa at han gjerne ser at de fremforhandler en fredsavtale. Han gjorde det klart at Hizbollahs løfter om å avvæpne seg selv, bare vil bli overholdt hvis kravene de fremsetter blir tatt til følge.

- Rice mislykkes
Nasrallah gjorde det også klar at Condoleezza Rices besøk til Midtøsten for å skape fred var bortkastet. Ifølge ham ønsker USA at krigen fortsetter. Hizbollah hevder også at deres styrker vinner krigen på bakken i Sør-Libanon.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Israel har ikke nådd et eneste av sine militære mål i den 18 dager lange offensiven, sa Nasrallah.

Han hevdet også at den israelske tilbaketrekkingen lørdag skyldes motstanden Hizbollah har gitt. Trusselen om flere rakettangrep kommer dagen etter at Hizbollah avfyrte en av de kraftigste rakettene de har på lager. Raketten traff utkanten av den israelske byen Afula.

- Bombardementet av Afula, og militærbasen der er bare begynnelsen. Mange byer midt i Israel vil bli våre mål hvis aggresjonen fra Israel mot vårt land, folk og landsbyer fortsetter, sa Nasrallah.

Traff jorde

Klikk på bildet for å forstørre.

Hizbollah hevder at militærbasen var deres mål, men raketten falt på et tomt jorde. Raketten som ble avfyrt fredag har rekkevidde stor nok til å treffe Tel Aviv.

Condoleezza Rice kom lørdag til Israel, men Nasrallah avviste alle ideer om at hennes besøk kan føre til en våpenhvile.

- Nå er frøken Rice tilbake i regionen, og hun vil forsøke å sette sine krav overfor Libanon for å tjene hennes prosjekt «Det nye Midtøsten», og for å hjelpe Israel. Israelerne er klare til å avslutte kampene, men den amerikanske regjeringen insisterer på å fortsette aggresjonen mot Libanon, sa han.

Nasrallah gjorde det klart at han ønsker å spille på lag med den libanesiske regjeringen, og bistå dem i arbeidet med å få på plass en fredsavtale. Hizbollah har støttet et forslag til fredsavtale som Libanons regjering har kommet med. Forslaget innebærer at Hizbollah skal avvæpnes.

Det viktigste poenget i forslaget er et krav om en fangeutveksling med Israel, og en resolusjon om at et jordstykke Libanon mener de har krav på, men som Israel i dag besitter. Israel har avvist kravene om fangeutveksling, men har ikke sagt noe om hvorvidt de kan være villige til å gi slipp på Chebaa-området.

- Kan ikke gi opp
- For at Libanon skal vinne slaget, må den politiske viljen ikke være mindre enn viljen til motstandskrigerne på slagmarken. Regjeringen må opptre på en måte som gjenspeiler det libanesiske folkets vilje og hjerte, sa Nasrallah.

- Vi har en historisk mulighet i Libanon i dag til å frigjøre alt landet vårt, få igjen fangene våre og gjøre hevd på vår nasjonale egenrådighet, slik at himmelen, vannet og folket vårt ikke lenger blir offer for sionistisk vold og aggresjon, fortsatte han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Talen var Nasrallahs fjerde tv-opptreden siden krigen startet for 18 dager siden. I Beirut stoppet folk bilene midt i gaten, og sto utenfor tv-butikker for å se på talen. Da talen var over, ble det avfyrt fyrverkeri sør i Byen, der støtten til Hizbollah er sterkest.

På hebraisk
For å understreke hans viktige rolle i konflikten ble talen snappet opp av israelsk tv, og direkte oversatt til hebraisk. Den sjiamuslimske lederen ga klart uttrykk for at han mener Israel ikke har klart å oppnå noen militære mål under offensiven.

Han mener Israel gikk på et smertefullt nederlag i kampene om Bint Jbail. Israel hevder nå at de aldri hadde til hensikt å okkupere byen. Lørdag kveld innledet israelerne harde luftangrep mot flere av de viktigste byen i Sør-Libanon.

Nasrallah sa også at Golani-brigaden, som kjempet ved Bint Jbail, var en av israels sterkeste avdelinger, men at de løp som skremte mus på slagmarken.

Den israelske hæren sa lørdag at de trekker styrkene sine ut av Bint Jbail, men at de aldri planla å okkupere byen. De hevdet at målet var å slite ut Hizbollah-styrkene, og at det målet var nådd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag