RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Truer med folke-avstemning i juli

Sist oppdatert:
Hvis ikke Hamas innen tre dager godkjenner manifestet for en palestinsk stat, vil president Abbas sette dato for en folkeavstemning i midten av juli.

Hamas fikk tirsdag utvidet fristen for å godkjenne dokumentet med tre dager. Dokumentet er formulert av palestinske fanger i israelske fengsel, og går inn for en indirekte anerkjennelse av den israelske staten.

- Hvis ikke Hamas har godtatt forslaget før disse tre dagene er komme, vil presidenten innkalle til en pressekonferanse der han setter dato for avstemningen, sier talsmann for det palestinske presidentkontoret, Walid Awad, til TV 2 Nettavisen.

Palestinernes president Mahmoud Abbas har stilt seg helhjertet bak forslaget, og krever at den Hamas-dominerte regjeringen skal godta det. Hamas har foreløpig nektet å formelt godkjenne den israelske statens rett til eksistens, noe som har medført massive økonomiske sanksjoner fra vestlige land. Mandag gikk forhandlingene mellom Abbas' Fatah-bevegelse og Hamas i stå få timer før fristens utløp. Tirsdag ble det klart at Abbas gir Hamas ytterligere tre dager til å bestemme seg.

Juli
- Datoen for avstemningen vil være 40 dager etter pressekonferansen, det vil si i midten av juli, sier Awad til TV 2 Nettavisen på telefon fra Ramallah.

Han understreker at det fremdeles vil være åpent for dialog med Hamas om initiativet fra Abbas.

-Hvis Hamas og andre palestinske grupper godtar Abbas initiativ før datoen for folkeavstemningen vil presidenten avlyse den, sier han.

Hamas tror initiativet Abbas har kommet med er et forsøk på å undergrave Hamas-regjeringen. Flere meningsmålinger viser at et flertall av palestinerne støtter ideene som ligger bak forslaget.

- Vi tror det går mot en folkeavstemning. Vi er ikke optimistiske i forhold til mulighetene for dialog, sier Awad til TV 2 Nettavisen.

Hamas
Hamas-talsmann Mushir Al-Masri tror dialog er den eneste muligheten til å nå frem til en avtale.

- En folkeavstemning vil splitte palestinerne. Vi i Hamas ønsker en løsning, men ikke gjennom at den palestinske presidenten presser oss eller truer oss, sier Al-Masri til TV 2 Nettavisen.

- Vi forstår ikke hvorfor Abbas og det internasjonale samfunnet forsøker å presse oss til å anerkjenne Israel. Israel anerkjenner ikke den palestinske staten.

- Vi har tidligere sagt at vi ønsker fred med Israel dersom landet trekker seg tilbake til grensene fra 1967, anerkjenner den palestinske staten og lar flyktningene vende tilbake. Dersom disse betingelsene blir møtt kan vi ha en lang våpenhvile med Israel.

- Hvorfor har dere ikke godtatt det arabiske fredsinitiativet fra år 2000?

- Vårt problem er med okkupasjonen. Dersom Israel godtar det arabiske fredsinitiativet kan vi si vår mening om dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere