Gå til sidens hovedinnhold

Truer med hellig krig

Islamske domstoler truer med hellig krig etter at over hundre etiopiske styrker har krysset grensen til Somalia.

- Med Gud vil vi fjerne etiopierne fra vårt land og føre en hellig krig mot dem, sier ansvarlig i gruppen, sjeik Mukhtar Robow, ifølge Associated Press.

Bred støtte i befolkningen
De islamske domstolene har eksistert de siste seks-sju årene. De har fått folkelig støtte fordi de forsøker å fjerne krigsherrene, og respekterer sivilbefolkningen. Men de er beskyldt for radikal islamisme og å støtte terrorisme, ifølge Klassekampen.

Rundt 20 etiopiske militære kjøretøy og over hundre soldater krysset grensen til Somalia torsdag. Soldatene befinner seg i byen Baidoa, der den somaliske overgangsregjeringen holder til. Baidoa ligger 25 mil nord-vest for hovedstaden Mogadishu.

Knuser alle forsøk
Etiopia støtter den somaliske overgangsregjeringen, og har tidligere sagt at landet vil knuse ethvert forsøk islamistene gjør på å ta over Baidoa.

Etiopiske styrker vil forhindre muslimsk milits å kuppe makten i Baidoa. De islamske domstolene truer nå å angripe byen Baidoa.

Våpenhvile
Den somaliske regjeringen og de islamistiske opprørsgruppene inngikk en avtale om våpenhvile 21. juni. Også nye forhandlinger mellom Islamske domstolene union og Somalias overgangsregjering som var plan laget den 15. juli i Khartoum i Sudan blitt uttsat.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her