RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: PRESIDENCIA (AFP/Scanpix)

Truer med oljestans

Sist oppdatert:
Hugo Chávez kommer med trusler mot nabolandet, som igjen vil ramme USA.

Naboskapet er ikke det beste mellom Venezuela og Colombia. Siste utspill fra presidenten i Venezuela, Hugo Chávez, er å skru igjen kranen for oljeleveranser til USA, melder AFP. Venezuela er Sør-Amerikas største oljeprodusent, og det meste av landets olje går til det amerikanske markedet.

Bakgrunnen er at Colombia påstår at Chavez ikke gjør noe mot geriljasoldater som skal holde til i Venezuela. Colombia mener de kan bevise at Venezuela er et fristed for geriljagruppen FARC, Colombias eldste og største.

Les også: Venezuela bryter forbindelsen til Colombia

Krangelen har siden torsdag vært eskalerende, og Chavez på sin side påstår at USA bruker Colombia for å undergrave Venezuelas innsats for regional integrasjon.

Og skulle USA støtte et militært kolombiansk angrep på venezuelansk jord blir det stopp på oljen, opplyste Chavez søndag.

Ifølge kolombianske kilder har FARC lov til å operere fra venezuelansk territorium mot mål i Colombia. Chavez avviser påstanden, og hevder at Columbia bare søker et påskudd for å invadere Venezuela.

Så langt ut i konflikten har også Chavez nektet en internasjonal kommisjon å undersøke om rapportene er sanne. Det er Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) som vil ha påstandene gransket. Colombia viser til både bilder, videoer og kart i henhold til geriljavirksomheten over grensen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere