*Nettavisen* Nyheter.

Truer med opprustning

Foto: Scanpix/Reuters

Et skuffet Nord-Korea mener at samtalene i Beijing gjorde mer skade enn gagn, og truer med kjernefysisk opprustning for å hindre et amerikansk angrep.

- Vi har mistet all interesse for disse samtalene. De var skadelige på alle måter, sier en talsmann for det nordkoreanske forsvarsdepartementet i en kunngjøring lørdag.

- Nå har landet ikke noe annet valg enn å styrke sitt atomvåpenprogram, framholder han, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonghap.

Også Sør-Korea, Japan, Kina og Russland deltok i samtalene. Både Russland og Kina advarte på forhånd USA mot å presse Nord-Korea for hardt.

Stilte for store krav

Russiske tjenestemenn trodde ikke at samtalene ville føre til så mye, mens kineserne tok avstand fra all bruk av sanksjoner og trusler for å presse nordkoreanerne.

Ifølge den nordkoreanske talsmannen ville USA ikke bare ha landet til å legge ned sitt kjernefysiske program; det ble også fremmet krav i forhold til produksjon og eksport av konvensjonelle våpen. Amerikanske forhandlere ba også Nord-Korea om å overholde menneskerettigheter, skriver NTB.

Hardt mot hardt

- Dette er å ligne med kravene fra en ransmann, som er verre enn kravet vi ble stilt overfor før samtalene. Vi har foreslått at vi legger ned våpnene samtidig og lever fredelig side om side, het det i lørdagens kunngjøring.

Nord-Korea har tidligere forsøkt å få USA med på en avtale om ikke å angripe landet. Først da vil landet legge ned atomprogrammet.

USA har etter samtalene anklaget det kommunistiske regimet for krigersk og ekstrem oppførsel, og sier at det ikke blir aktuelt å gi etter for det de mener er utpressing.

Forsiktig med kommentarene

USAs sjefforhandler, James Kelly, var lørdag mer forsiktige i sine uttalelser. Like før han reiste fra Beijing sa han at det fortsatt er "langt å gå" før en løsning er på plass.

Han framholdt overfor det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua at ulike parter arbeider mot en fredelig løsning. Ellers var han svært tilbakeholden med kommentarer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.