Gå til sidens hovedinnhold

Truer med rettssak mot Bush

Granskingskommisjonen som ble satt ned i USA etter 11. september truer med å gå rettens vei for å få utlevert dokumenter fra Det hvite hus.

Utfallet kan få konsekvenser for Bushs nye etterretningskommisjon.

Striden mellom den offentlig nedsatte 11.septemberkommisjonen og Det hvite hus er flere måneder gammel, og det er ikke første gang de ti medlemmene truer med å stevne Det hvite hus for å få utlevert de omstridte dokumentene.

En rettslig krangel vil være politisk svært uheldig for president Bush, og kommisjonsmedlemmer og rådgiver i Det hvite hus, Alberto R Gonzales, satt mandag og tirsdag i møter i et forsøk på å komme til enighet, skriver New York Times ifølge NTB.

CIA-briefing
Det striden står om, er presidentens såkalte "daglige briefing", den oppsummerende etterretningsrapporten presidenten får hver morgen fra USAs etterretningsorganisasjon CIA.

Kommisjonen ble satt ned av Kongressen for å granske om Det hvite hus før 11. september satt på etterretningsinformasjon som burde gjort dem bedre forberedt på et terrorangrep på egen jord.

- Dette har dratt ut i månedsvis. At Det hvite hus sier de vil samarbeide fullt ut med kommisjonen, er foreløpig bare snakk, sier kommisjonsmedlem Richard Ben-Veniste, demokrat og tidligere aktor i Watergate-saken.

Sensurert innsyn
Det hvite hus har nektet kommisjonen adgang til presidentens briefing. Etter den første trusselen om stevning, kom Det hvite hus og kommisjonen til enighet om at fire av de ti medlemmene skulle få adgang til utvalgte deler av dokumentene, de delene som omtalte Al-Qaida og deres planer om terrorangrep.

Medlemmene har ikke fått lov til å ta med seg eller kopiere dokumentene, men har måttet ta håndskrevne notater. Og de fire har ikke engang anledning til å dele sine funn med resten av kommisjonen.

Som offentlig nedsatt kommisjon har den myndighet til å kreve innsyn i alle offentlige dokumenter, men kommisjonen har allerede tre ganger måttet ta i bruk sin stevningsrett: mot Forsvarsdepartementet, Den føderale luftfartsmyndigheten FAA og mot New York by, skriver New York Times.

Viktig for Irak-gransking
Kommisjonen består av både republikanere og demokrater, men ble satt ned mot Det hvite hus’ vilje, etter forslag fra senatorene John McCain (R) og Joseph Lieberman (Dem.) McCain sitter nå i den nyopprettede etterretningskommisjonen som skal granske USAs omgang med etterretningsopplysninger før og etter Irak-krigen.

Utfallet av striden om briefing-dokumentene kan få konsekvenser for den nye kommisjonens arbeid, siden disse dokumentene vil være svært viktig å få innsyn i også i forbindelse med Irak-granskingen.

(NTB)

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter