RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Truer med Vietnam-helvete

Sist oppdatert:
Al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahri truer med nye angrep mot Storbritannia og USA.

I et ferskt opptak truer al-Qaida-toppen Ayman al-Zawahri med flere angrep.

- Blairs skyld
Ifølge AP sier han at Storbritannias statsminister Tony Blairs handlinger er skyld i angrepene mot den britiske hovedstaden i sommer.

- Blair har skaffet dere ødeleggelse i sentrum av London, og han vil forårsake mer, sier al-Zawahri i opptaket som er blitt vist på den arabiskspråklige kanalen Al-Jazeera.

52 mennesker døde som følge av angrepene på London den 7. juli. To uker senere ble fire bomber forsøkt detonert på tre t-baner og en buss.

Storbritannias statsministerkontor har foreløpig avslått å kommentere opptaket.

Al-Qaida-lederen truer også med at USAs problemer i Irak bare er begynnelsen på redsler som vil bli større enn i Vietnam, dersom ikke amerikanske myndigheter beslutter å trekke ut troppene sine fra Irak umiddelbart.

- Dersom dere fortsetter med den samme aggressive politikken mot muslimer, vil dere få oppleve noe som vil få dere til å glemme de grusomme hendelsene i Vietnam og Afghanistan, sier mannen, som regnes for være al-Qaidas nestleder.

For øvrig advarer terrortoppen amerikanerne mot at de blir ført bak lyset av sine ledere, USAs president George W. Bush, utenriksminister Condoleezza Rice og forsvarsminister Donald Rumsfeld.

- Sannheten er blitt holdt skjult for dere. Det er ingen vei ut av Irak foruten umiddelbar tilbaketrekking. En hver forsinkelse betyr bare flere døde, flere tap. Hvis dere ikke trekker dere ut i dag, vil dere nok dra i morgen, når titusener er døde og det dobbelte invalidisert og skadd, messer al-Zawahri.

Onsdag denne uka fant et av de dødeligste angrepene med tanke på tap av amerikanske soldatliv sted i Irak siden invasjonen i 2003.

- Trekk dere ut, korsfarerland!
Med tanke på andre land som støtter og bidrar til amerikanskledede operasjoner i Irak og i Afghanistan, kommer al-Zawahri videre med en klar melding.

- Hva gjelder korsfareralliansen, har vi tilbudt dere våpenhvile dersom dere forlater islams land. Har ikke Osama bin Laen fortalt dere at dere ikke kan drømme om sikkerhet før det er sikkerhet i Palestina, og før alle vantro styrker er trukket ut av Muhammeds territorium? spør al-Zawahri i videoen, og fortsetter:

- I stedet for å akseptere våpenhvilen, har dere forårsaket blodsutgytelser på størrelse med elver i våre land og vi har eksplodert vulkaner av vrede i deres land.

Terrortoppen nevner ingen andre land enn Storbritannia, men refererer tilsynelatende til angrepene på Madrid.

- Vårt budskap er tydelig: Dere blir ikke trygge før dere trekker dere ut av våre land, slutter å stjele oljen og velstanden vår, og slutter å støtte korrupte ledere, sier al-Zawahri, iført et hvitt enkelt antrekk og sort turban, og med en kalasjnikov-rifle støttet opp mot en vegg bak seg.

Advarer ikke mot London-tur
Utenriksdepartementet ønsker ikke å fraråde nordmenn fra å reise til London til tross for terroraksjonene den siste tiden, og den nye trusselen som kom fra al-Qaida torsdag.

- Vi har ikke et konkret reiseråd på Storbritannia, og vi vurderer heller ikke nå å endre dette, sier pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til TV 2 Nettavisen.

Har truet Norge
Den egyptiskfødte legen al-Zawahri regnes av mange for å være hovedstrategen bak al-Qaidas terrorangep. Han oppholdt seg over en lengre periode i Afghanistan, men forsvant kort tid etter den 11. september 2001.

For tiden antas han å befinne seg i Pakistan, melder AP.

Al-Zawahri har tidligere truet en rekke land, deriblant Norge, angivelig med terroraksjoner som følge av myndighetenes engasjement i Afghanistan og i Irak.

Både i mai 2003 og i oktober i fjor utpekte Osama Bin Ladens høyre hånd, Ayman al-Zawahri, Norge spesifikt som terrormål.

Norsk etterretning tok truslene svært alvorlig, men en dansk terrorekspert fastslo senere at truslene aldri var rettet mot Norge.

Norske spesialstyrker er for tiden på plass i Afghanistan for tredje gang.

TV 2 Nettavisen kommer med mer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere