*Nettavisen* Nyheter.

Truer norske soldater

Foto: Scanpix/AFP

I en ny video lovpriser Osama bin Laden den nylig drepte al-Qaida-lederen al-Zarqawi, og truer allierte soldater i Afghanistan og Sudan.

30.06.06 10:18

- Vi vil fortsette å kjempe mot deg og dine allierte over alt, i Irak, Afghanistan, Somalia og Sudan, er bin Ladens beskjed til president George W. Bush og hans allerierte, i et 19 minutter langt opptak.

- Vi skal svekke ressursene deres, og drepe deres menn til du returnerer som en slagen mann til din nasjon, akkurat som vi har slått deg før i Somalia, legges det til i opptak som ble publisert på nett natt til fredag norsk tid.

Det betyr at også norske soldater blir mål for al-Qaida-lederen. Norge har flere hundre soldater i Afghanistan, og skal snart sende en styrke til Sudan.

- En ridder
- Vår islamske nasjon var overrasket over å finne sin ridder, løven av hellig krig, mannen med målrettethet og vilje, Abu Musab al-Zarqawi, drept i et skammelig amerikansk angrep, sier bin Laden videre.

I opptaket blir det også stilt spørsmål ved om hvorfor liket av Abu Musab al-Zarqawi ikke blir returnert til hjemlandet hans Jordan.

- Du hindret Abu Musab fra å komme inn i sitt hjemland da han var i livet, ikke stopp det nå. Hva er det som skremmer deg med Abu Musab etter hans død? Du vet at hans begravelse, hvis du tillater den, ville bli en stor begravelse som til fulle ville vist støtten til ham, sies det.

Autensitet uklar
Om opptaket er autentisk, er det den fjerde i rekken fra al-Qaida-lederen til nå i år. Alle har vist det samme gamle stillbildet av bin Laden til opptakene. Nye bilder av Osama bin Laden er ikke offentliggjort siden oktober 2004.

Foreløpig har det ikke vært mulig å fastslå om opptaket er autentisk, men den hadde logoen til al-Qaidas produksjonsavdeling, As-Sahab, som utgir alle beskjedene hans. Den ble også i kjent stil offentliggjort først på en islamsk nettside som er preget av beskjeder fra militante islamister.

Nyhetsbyrået Associated Press som har oversatt opptaket, mener at stemmen høres ut som bin Ladens.

- Et symbol
Bin Ladens stemme høres sliten ut på opptaket, men han maner fremdeles til optimisme:

- Selv om vi har mistet en av våre største riddere og prinser, er vi glade for å ha funnet et symbol for vår store islamske nasjon, et som mujahedeen vil huske og prise i dikt og fortellinger i hemmelighet og høyt, sier bin Laden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.