RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Truer sivile med masseødeleggelsesvåpen

Sist oppdatert:
al-Qaida-sympatisører oppfordrer terrorister til å bruke masseødeleggelsesvåpen mot sivilbefolkningen i Vesten.

Amerikanske etterretningskilder opplyste tirsdag til ABC News at de forventer det vil dukke opp en ny video fra al-Qaida-sympatisører. I videoen blir jihadister (hellige krigere, red.anm.) oppfordret til å bruke biologiske-, kjemiske- og kjernefysiske våpen i angrep mot sivilbefolkningen i Vesten.

- Det har vært flere meldinger om at al-Qaida vil frigjøre en ny beskjed hvor de kaller på bruken av masseødeleggelsesvåpen mot sivilbefolkningen, sier FBI-talsmann Richard Kolko til ABC News.

Videoen ble publisert på et nettforum onsdag formiddag, men terrorekspert Anne Stenersen tviler på at videoen stammer fra toppsjiktet i al-Qaida.

- Nå har jeg akkurat lastet ned denne videoen. Dette er ikke en offisiell video fra al-Qaida-ledelsen, men er trolig laget av al-Qaida-sympatisører som har hentet klipp fra andre kilder, blant annet gamle opptak med al-Qaida-ledere og dokumentarfilmer laget i Vesten, sier forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Anne Stenersen, til Nettavisen.

Videoen ble publisert på et forum som ofte benyttes av al-Qaida-medlemmer, men den mangler de typiske kjennetegnene for terrororganisasjonens publikasjoner.

- Den kan ha blitt laget av hvem som helst. Den har ikke logoen til al-Qaida og den er distribuert av et ukjent medlem av forumet, sier Stenersen.

Kan ikke utelukke
Stenersen forteller at al-Qaida har vist interesse for masseødeleggelsesvåpen siden 1990-tallet. Men hun tror det er lite sannsynlig at terrorgruppen er i stand til å utvikle denne type våpen.

- Men man kan ikke utelukke det. Men når vi snakker om atomvåpen, så tror jeg dette er en umulighet på det nåværende tidspunkt fordi de ikke har de kontaktene eller den kunnskapen som kreves for å utvikle dette. Kjemiske våpen er nok det mest realistiske og da snakker vi om svært enkle mekanismer som inneholder kjemiske stoffer, sier Stenersen.

Sjefen for IntelCenter, en uavhengig gruppe i USA som overvåker terrorgruppenes aktivitet på Internett, sier at sivilbefolkningen i Vesten ikke trenger å frykte for innholdet i den nye videoen.

- Sympatisørvideoer er produsert av fans eller tilhengere som kanskje aldri har vært i kontakt med en ekte terrorist. Disse videoene består som regel av gamle videoopptak som er redigert sammen til nye videoer, sier Ben Venzke til ABC News.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere