RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trues av livsfarlige miner

Foto: Internasjonal Røde Kors
Sist oppdatert:
Flomofrene kvestes av miner som blir flyttet av de enorme vannmassene.

20 millioner mennesker er berørt av flomkatastrofen i Pakistan, og mange har mistet livsgrunnlaget sitt som følge av de kraftige naturkatastrofene som har ødelagt landsbyer, hus og tatt livet av husdyr.

I tillegg frykter internasjonale hjelpeorganisasjoner at det vil bryte ut epidemier i det flomrammede området.

Skadd av miner
Og nå står ofrene overfor en ny fare. Norges Røde Kors opplyser at mennesker blir skadd av miner og andre ueksploderte våpenrester som er blitt flyttet av vannmassene.

- Seks personer har allerede blitt skadet som følge av miner som har blitt flyttet av vannmassene. Brosjyrer blir nå produsert og lokale media har blitt bedt om å hjelpe til med å varsle befolkningen i disse områdene om å være forsiktige, melder generalsekretær i Røde Kors, Brende Brende.

Minene stammer fra langvarig konflikt i det nordvestlige Pakistan.

60 år gamle Khawaga Bibi er en av personene som er blitt skadd av miner. I begynnelsen av august gikk hun ut i skogen for å samle ved. Området var sterkt rammet av flommen, men vannet hadde da trukket seg tilbake og etterlatt en tykk pøl med søle.

Bibi tråkket på en mine da hun skulle plukke opp noe ved. Eksplosjonen rev av henne leggen like under kneet, og påførte henne skader på armen og skulderen, melder Internasjonal Røde Kors.

Får mer nødhjelp
FN har kommet med en appell om at verdenssamfunnet skal bidra med tre milliarder kroner i nødhjelp til flomofrene.

FN hadde tidligere i uken kun fått samlet inn halvparten av pengene. Men torsdag kveld avholdt FNs generalsekretær Ban Ki-moon et krisemøte.

USA kunngjorde under møtet at de vil øke bistanden fra 90 til 150 millioner dollar. EU har også lovet å øke bistanden, og Pakistans utenriksminister Shah Mahmood Qureshi sa han hadde fått forsikringer om at FNs mål på 460 millioner dollar vil bli nådd, melder BBC.

Norge har hittil bidratt med 115 millioner kroner i nødhjelp til flomofrene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere