Gå til sidens hovedinnhold

Truet nobelprisvinner med fengsel

Fredsprisvinner i 2003, Shirin Ebadi, ble truet med fengsel i hjemlandet Iran etter at hun nektet å møte for en særdomstol og svare på anklager mot henne.

Direktøren for Nobel-instituttet i Oslo, Geir Lundestad, er bekymret:

- Dette reagerer vi sterkt på. Vi får jo håpe at det ikke blir noe av. Det som har skjedd er at hun fikk en innkalling til revolusjonsdomstolen. Hun lot være å møte fordi det ikke ble gitt noen grunn for denne innkallingen, og nå er hun da blitt truet med fengsel, sier Lundestad til TV 2 Nyhetene.

Innrømmet feil
En talsmann for de iranske myndighetene, Jamal Karimirad, kom tirsdag med en sjelden inndømmelse da han sa at innkallingen Ebadi fikk ikke var korrekt.

- Det er riktig, det ble ikke oppgitt noen grunn for innkallingen. Forskriftene sier at det skal oppgis en grunn, sa han og forklarte det hele med en menneskelig feil. Det melder nyhetsbyrået AP.

Feil domstol
Karimirad sa at grunnen for innkallingen var at retten ville be Ebadi svare på anklager fra en borger som hevdet at hun hadde fornærmet ham.

Karimirad sa videre at slike klager skal reises for en vanlig rett, ikke Revolusjonsdomstolen, og siden klageren ikke har fulgt opp saken, kan man se bort fra innkallingen, melder AP.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken