RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Truet pirater – mistet jobben

Sist oppdatert:
En aggressiv antipiratadvokat mistet sin lisens etter trusler mot fildelere.

I Norge har Advokatfirmaet Simonsen, med Espen Tøndel i spissen, satt seg i spissen i kampen mot norske fildelere. Men selv om advokatene neppe har gjort seg spesielt populære i alle miljøer, særlig etter deres siste fremstøt mot norske internettleverandører, så er det åpenbart helt andre metoder som benyttes nedover i Europa.

Tidligere i hardt vær
Det sveitsiske antipiratselskapet Logistep har vært i hardt vær en stund. Selskapet har samlet informasjon om fildelere og solgt det til rettighetshavere slik at juridiske tiltak kunne tas.

Etter at EU bestemte at IP-adresser skulle anses som personlig informasjon, så bestemte det italienske datatilsynet at selskapets aktiviteter skulle anses som ulovlig i landet.

I overkant aggressiv advokat
Og nå melder TorrentFreak at advokaten Elizabeth Martin, som har jobbet for selskapet, nå er fradømt retten å drive som advokat i Sveits i et halvt år etter at hun har brutt retningslinjer for advokater i forbindelse med trusselbrev sendt ut til fildelere.

Martin skal ha sendt ut brev til fildelere som hadde lastet ned B-spillet «Call of Joarez» og krevd 400 euro i erstatning. I brevet påpekte hun at hvis de ikke betalte, så ville det bli nødvendig med en rettssak, og at kostnadene ville bli betydelige.

Hun truet også fildelerne med at hvis de ble funnet skyldige, måtte de også betale motpartens advokatkostnader – og at det ville bli snakk om hundretusener av euro.

Meget kraftige trusler
Brevet ble avsluttet med en klar beskjed om at de ikke hadde noen planer om å være godhjertede.

«Hvis du ikke er i stand til å betale erstatningen bestem av retten, vil vår klient kreve erstatningssummen utbetalt gjennom salg av dine eiendeler», skal det ha stått i brevet sendt til tusenvis av fildelere.

Denne formuleringen var inspirert av det britiske advokatfirmaet Davenport Lyons, som meget aggressivt har gått etter fildelere i England.

Fordømt av sine egne
Dette tok derimot ikke den sveitsiske advokatforeningen lett på. De fradømte henne retten til å drive som advokat i et halvt år. Årsaken var at hun «ved å velge å bruke aggressive utenlandske metoder, med hensikt å presse utbetaling, brøt retningslinjene som spesifiserer at advokater ikke på en uærlig måte kan beskrive situasjon eller alvorligheten i en trussel.»

Samtidig har hun blitt fradømt retten til å være medlem av en advokatforening de neste ti årene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere