RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Justisminister Jeff Sessions skal fredag orientere om tiltak administrasjonen setter i verk for å stanse lekkasjer. 
Justisminister Jeff Sessions skal fredag orientere om tiltak administrasjonen setter i verk for å stanse lekkasjer.  Foto: Martinez Monsivais/AP/NTB scanpix

Trump-administrasjonen slår ned på lekkasjer

Sist oppdatert:
President Donald Trump har i måneder sendt rasende twittermeldinger etter at lekkasjer har stilt ham i forlegenhet. Nå skal det øyensynlig tas grep.

Fredag ettermiddag norsk tid skal justisminister Jeff Sessions og den nasjonale etterretningssjefen Dan Coats holde en orientering om hvordan lekkasjer av klassifisert materiale «truer sikkerheten i USA».

Innkallingen til denne orienteringen kommer etter seks måneder med politiske intriger og åpen maktkamp i Det hvite hus, stridigheter som har utløst en bølge av kritiske reportasjer og avsløringer i mediene.

Telefonsamtaler

Møtet med Sessions og Coats imøteses med betydelig spenning, ettersom det politiske halvåret torsdag kveld kulminerte med lekkasjer om hva som egentlig ble sagt i Trumps telefonsamtaler med Mexicos president Enrique Pena Nieto og Australias statsminister Malcolm Turnbull like etter innsettelsen.

Ifølge lekkasjene skal Trump ha sagt til Nieto at han måtte slutte å si offentlig at Mexico ikke ville betale for muren, fordi det ikke ga den nye presidenten noe armslag.

Den opphetede samtalen med Turnbull kalte Trump dagens mest ubehagelige. Det Trump fortalte allmennheten og pressen om disse samtalene, var påpyntet og ganske annerledes enn det som nå er avdekket.

Les også: Trump om Russland-innblanding i presidentvalgkampen: - Ren fiksjon

Over streken

Det politiske miljøet i Washington lever av lekkasjer, men selv garvede journalister og mediefolk hevet øyenbrynene over avsløringene av telefonsamtalenes egentlige innhold.

Lekkasjene er også møtt med kritikk, selv fra erklærte Trump-kritikere. Flere påpeker at presidenten må kunne ha en privat sfære, der han kan føle seg trygg på at det som blir sagt, ikke står i avisen neste dag.

– Det er helt avgjørende at en president kan snakke i full fortrolighet med utenlandske ledere. Likeledes at de skal føle seg sikre på at de kan snakke fritt. Lekkasjer av innholdet i telefontaler er uhørt, det har aldri skjedd før, og det er urovekkende, sier David Frum, tidligere taleskriver for president George W. Bush.

Har du sett denne videoen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere