*Nettavisen* Nyheter.

Trump boikotter den første debatten

BOIKOTTER: Donald Trump deltar ikke i mandagens debatt i New Hampshire, men stiller opp i torsdagens Fox-sendte debatt. Foto: Scott Olson (Getty Images)

Mandag kommer republikanernes første test. Torsdag starter alvoret.

NEW YORK (Nettavisen): 14 av de 17 kandidatene som kjemper om å bli republikanernes presidentkandidat i 2016, skal delta i mandagens debatt i New Hampshire i USA.

Klikk på bildet for å forstørre.

Donald Trump er blant de tre som ikke deltar. Han boikotter den første debatten i protest mot en lederkommentar i avisen Union Leader, som er en av sponsorene for debatten.

Avisen kritiserte Trump for milliardærens uttalelser om senator John McCain, som ble tatt til fange under Vietnamkrigen og betraktes som en krigshelt i USA. Trump uttalte at McCain «er en krigshelt fordi han ble tatt til fange. Jeg liker dem som ikke blir tatt til fange».

Trump har også forklart at han føler at det blir for mange deltagere i debatten i New Hampshire, og at dette også er en medvirkende årsak til at han ikke stiller opp.

- Siden jeg kjenner deg som jeg gjør, føler jeg at det er usannsynlig at jeg vil få støtte fra deg og Union Leader. Jeg har skapt meg en stor formue ved å følge magefølelsen og dette er dessverre mitt syn. Av den grunn, og andre grunner, inkludert at jeg mener det vil være for mange mennesker på scenen til å arrangere en skikkelig debatt, kommer jeg ikke til å delta, skriver Trump i et brev til avisens utgiver Joseph W. McQuaid.

Fakta

Disse deltar i New Hampshire

Mandagens debatt blir sendt direkte på C-SPAN i USA. Den ble stilt i stand etter at Fox News, som torsdag arrangerer den første offisielle republikanske nominasjonsdebatten, gjorde det klart at kanalen vil begrense antall deltakere til de ti kandidatene som ligger best an i de fem siste nasjonale meningsmålingene.

De to andre som ikke deltar i New Hampshire, er Mick Huckabee og Jim Gilmore, som annonserte sitt presidentkandidatur i forrige uke og dermed ble den 17. i gjengen.

Donald Trump leder meningsmålingene på republikansk side med god margin til nærmeste utfordrer.

Avisen National Journal rangerer likevel Trump bare som den fjerde mest sannsynlige presidentkandidaten på republikansk side, bak Jeb Bush (1), Scott Walker (2) og Marco Rubio (3).

«Spørsmålet som omgir Donald Trump, sju uker inn i hans kampanje, er om støtten kommer fordi velgerne ser på ham som en troverdig president eller som et framkomstmiddel for deres frustrasjon med den regjerende eliten i Washington,» skriver National Journal.

Avisen henviser også til en fokusgruppe som ble arrangert av Bloomberg, med potensielle Trump-velgere som blant annet omtalte ham som «elegant» og «Reagan-aktig». Bare to av deltagerne sa at de sannsynligvis kommer til å stemme på Donald Trump i et presidentvalg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag