Direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO) bekrefter overfor Nettavisen at USAs president Donald Trump er nominert til Nobels fredspris for 2018.

- Jeg kan bekrefte at vi har fått beskjed om en nominasjon og at Trump er nominert. Men jeg kan ikke si noe om hvem som står bak nominasjonen. Det er konfidensielt. Jeg kan avsløre at det er en amerikaner, sier PRIO-direktør Henrik Urdal til Nettavisen.

Dette er tredje året på rad at Trump blir nominert til den gjeve prisen.

- Det er samme begrunnelse som i fjor, sier Urdal.

Begrunnelse
Begrunnelsen i fjor var at Trump måtte bli anerkjent for «hans fred gjennom styrke-ideologi.»

Slik lød den engelske nominasjonen i fjor: « President of the USA, is nominated for “his peace through strength ideology, and for restarting President Reagan’s SDI-BHB secret weapons system, to neutralize nuclear weapons and make them obsolete”. »

Fire tidligere amerikanske presidenter har blitt tildelt Nobels fredspris (Barack Obama, Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson og Jimmy Carter).

Fristen for å nominere kandidater til Nobels fredspris utgår onsdag 31. januar. I fjor ble 318 personer og organisasjoner nominert til Nobels fredspris, noe som var en rekord.

Ingen store gjennombrudd
I tradisjonen tro vil PRIO publisere en liste over fem aktuelle kandidater til Nobels fredspris. Listen blir trolig klar allerede neste uke.

- Det har ikke har vært noen store gjennombrudd i de viktigste fredsforhandlingene i konflikter som i Syria, Afghanistan, Irak og Jemen. Det betyr ikke at det ikke finnes mindre konflikter hvor man har oppnådd betydelige resultater. Men man har ikke hatt noen gjennombrudd som man hadde i 2016 med Colombia og Santos, sier Urdal.

Nobelkomiteen begrunnet tildelingen av Nobels fredspris til Colombias president Juan Santos for hans innsats med å få slutt på den 50 år lange borgerkrigen.

- Disse konvensjonelle fredsmeklingskandidatene er ikke så enkelt å se i år. Derfor tror jeg man vil se etter andre type saker man vil gi prisen til, sier Urdal.

- I en situasjon hvor det er mange alvorlige konflikter hvor man er langt unna en løsning, er det enkelt å bli litt desillusjonert. Men vi er sikre på at det er en lang rekke gode kandidater, sier han.

Hemmeligholdes
Nobelkomiteens nominasjonsliste hemmeligholdes i 50 år, men personer som selv nominerer en kandidat, kan avsløre hvem de har nominert til den gjeve prisen, men blir oppfordret av komiteen til ikke å gjøre det.

Ifølge Nobelstiftelsens statutter, regnes en nominasjon for gyldig dersom den er fremmet av en person som er medlem av en nasjonalforsamling eller en regjering, tidligere prisvinnere, nåværende og tidligere medlemmer av Nobelkomiteen og universitetsprofessorer innen en rekke felt.

Vinneren av Nobels fredspris offentligjøres først i oktober, og selve tildelingen skjer i Oslo rådhus 10. desember, som er dødsdagen til Alfred Nobel.