RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trump får skryt for «gal mann»-retorikk

USAs president Donald Trumps håndtering av Nord-Korea har i flere amerikanske medier blitt sammenlignet med Richard Nixons såkalte Madman-theory (gal mann-teori), som Nixon benyttet i utenrikspolitikken. Trump fikk nylig skryt av Sør-Koreas president for håndteringen av naboene i nord.
USAs president Donald Trumps håndtering av Nord-Korea har i flere amerikanske medier blitt sammenlignet med Richard Nixons såkalte Madman-theory (gal mann-teori), som Nixon benyttet i utenrikspolitikken. Trump fikk nylig skryt av Sør-Koreas president for håndteringen av naboene i nord. Foto: Evan Vucci (AP)
President Donald Trump får skryt for å ha presset Nord-Korea til å gjenoppta samtaler. Trumps strategi har blitt koblet til Richard Nixons «gal mann»-teori.

For første gang på to år hadde Nord-Korea og Sør-Korea offisielle samtaler i grensebyen Panmunjom natt til tirsdag norsk tid. Møtet representerer en bedring i forholdet, etter ett år med omfattende konfrontasjoner, deriblant en rekke missiltester og en atomprøvesprengning.

Partene har også blitt enige om å gjenopprette en militær telefonlinje som ble kuttet for om lag to år siden.

Men Sør-Koreas president Moon Jae-in advarte denne uken Nord-Korea om strengere sanksjoner dersom landet fortsetter med sine omstridte missiltester. Samtidig ga president Moon omfattende skryt til USAs president Donald Trump for å ha bidratt til å presse Nord-Korea til å gjenoppta samtalene med Sør-Korea.

- Jeg gir mye av æren til president Trump, sa president Moon under en TV-tale på onsdag.

- Jeg vil uttrykke min takknemlighet, sa han.

Moon sa han var enig i at Kim Jong-uns villighet til å gjenoppta samtalene kan være et tegn på at Trumps harde, politiske linje overfor Nord-Korea kan ha virket, skriver The New York Times. Avisen omtaler Moons uttalelse som «en taktfull manøver med hensikt å smigre egoet til den amerikanske lederen».

- Han var bare høflig
Professor i Kina- og Korea-studier ved Universitetet i Oslo, Vladimir Tikhonov, tviler på at det var ektefølt skryt president Moon rettet mot Trump.

- Dette er den koreanske kulturen. Sørkoreanere er høflige. I motsetning til Trump er Moon en politiker med politisk erfaring helt tilbake til 1970-tallet. Han makter å oppføre seg sånn som en politiker og diplomat skal gjøre, sier Tikhonov til Nettavisen.

- På den andre siden trenger Sør-Korea fortsatt USA. De trenger USAs atomparaply med tanke på at de har atommaktene Nord-Korea, Kina og Russland som naboer. Moon prøver ikke å skade det langvarige forholdet til USA, samtidig som han ønsker å forbedre forholdet til Nord-Korea, sier Tikhonov.

Trump har tidligere tatt mye av æren for at samtalene kom på plass. «… er det virkelig noen som tror at samtaler og dialog ville funnet sted mellom Nord- og Sør-Korea nå hvis jeg ikke hadde vært tydelig, sterk og villig til å bruke vår totale makt mot Nord-Korea,» skrev Trump nylig på Twitter.

Trump selv er ikke i tvil om hvem som skal ha æren for den gjenopptatte dialogen mellom nord og sør.

- Det var vi som sørget for dette. Uten vår holdning, ville dette aldri ha skjedd, sa Trump på et regjeringsmøte på onsdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Sør-Koreas president Moon Jae-in ga ros til USAs president Donald Trump under en TV-tale onsdag.

- Gal mann-teorien
Trump-administrasjonen har lenge sagt at en militær løsning på Nord-Korea-konflikten kan være aktuelt. Trump har med sin voldsomme retorikk overfor Nord-Korea, som har vært gjensidig, blitt beskyldt for å forverre den allerede spente situasjonen på Koreahalvøya.

«Gal mann»-teorien var en viktig del av president Richard Nixons utenrikspolitikk.

Trumps tøffe og uberegnelige linje overfor Nord-Korea har tidligere blitt koblet til tidligere president Richard Nixons såkalte «gal mann»-teori (madman theory), som han benyttet under Vietnamkrigen.

Ifølge Nixons egne ord, gikk gal mann-teorien ut på å overbevise motstanderne om at han hadde klare mål, uten noen begrensninger for å oppnå den. «Jeg ønsker at nordvietnameserne skal tro at jeg har kommet til det punktet hvor jeg er i stand til å gjøre hva som helst for å få slutt på krigen,» sa Nixon til den daværende stabssjefen i Det hvite hus, H.R. Haldeman, under en spasertur på stranden.

«Vi lar dem få vite at, for guds skyld, du vet Nixon er besatt når det gjelder kommunisme. Vi klarer ikke å holde ham tilbake og han har hånden på atomknappen – og Ho Chi Minh (vietnamesisk, revolusjonær leder red.anm.) vil komme til Paris innen to dager for å trygle om fred,» sa Nixon.

- Skapte betydelig frykt i Pyongyang
Nyhetsbyrået AFP skriver at Trumps «gal mann»-retorikk kan ha skremt Nord-Korea til å gjenoppta dialogen. Nyhetsbyrået henviser til flere analytikere som hevder Trumps voldsomme rasling med sablene resulterte i reell frykt i den nordkoreanske eliten, og presset dem til å finne en måte for å dempe konfliktnivået.

Leder for Instituttet for orientalske studier ved Det russiske vitenskapsakademiet, Alexander Vorontsov, var i Pyongyang på tampen av fjoråret og snakket med offisielle tjenestemenn.

Han skrev i nettavisen 38North at det var en «økende bekymring» i Pyongyang for at en «væpnet operasjon mot Nord-Korea nærmet seg ‘zero hour’ (tidspunktet for angrep)», ifølge nyhetsbyrået AFP.

Analytiker ved Asan institutt for statsvitenskap, Go Myong-Hyun, har uttalt at USAs handlinger har skapt betydelig frykt i Pyongyang.

- Så de gjenopptok samtaler for å sikre et strategisk forhandlingsrom, sier han, ifølge AFP.

Det velrennomerte magasinet The New Republic, som ble omtalt som Air Force Ones in-flight-magasin under Bill Clintons presidentskap, har tidligere skrevet at «mens Nixon hadde en gal mann-teori, er Trump bare en gal mann».

- For Nixon, vil det å være en «gal mann» bety å ha et målbevisst fokus og ingen begrensninger på taktikk. Trumps versjon av «gal mann»-teorien er det ganske motsatte: å være uberegnelig fordi han ikke kan kontrollere de ulike fraksjonene i regjeringen og har et viltert temperament, skrev seniorredaktør i The New Republic, Jett Heer, i en kommentar i april i fjor.

Nord-Korea-ekspert Vladimir Tikhonov

- Svekket Sør-Koreas tillit til USA
Professor Tikhonov mener måten Trump har opptrådt på under Korea-konflikten, har svekket Sør-Koreas tillit til USA.

- Det som har vært tydelig, er at Trump ikke har hatt noe grep om det nordkoreanske spørsmålet og manglet en definitiv strategi. Eksperter mener en amerikansk angrepskrig mot Nord-Korea ville nesten vært helt umulig, og ville ha ført til enorme tap av menneskeliv, og skapt veldig seriøse komplikasjoner med Kina og Russland. En slik krig er nesten utenkelig, sier Tikhonov til Nettavisen.

- Men Trump hadde mest sannsynlig ikke full forståelse for det, og han tullet nesten med krigsretorikken. Trump-administrasjonen har svekket Sør-Koreas tillit til USA, og nå prøver de å ordne opp selv ved å etablere en fredelig sameksistens med Nord-Korea, siden USA ikke lenger kan stoles på, sier han.

Tikhonov utelukker ikke at det på sikt kan komme på plass et toppmøte hvor Sør-Koreas president Moon og Nord-Koreas Kim Jong-un sitter på hver sin side av bordet.

- Jeg tror både nordkoreanerne og sørkoreanerne skal prøve å komme dit, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere