RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trump får utnevne ny dommer til høyesterett


Trumps første utnevnelse, Neil Gorsuch, ble godkjent av Senatet og tatt i ed i april 2017. Nå får Trump utnevne sin andre dommer til høyesterett. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
Trumps første utnevnelse, Neil Gorsuch, ble godkjent av Senatet og tatt i ed i april 2017. Nå får Trump utnevne sin andre dommer til høyesterett. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Sist oppdatert:
Den amerikanske høyesterettsdommeren Anthony Kennedy pensjonerer seg. Dermed får Donald Trump utnevne nok en dommer til landets øverste domstol.

Kennedy varslet onsdag kveld at han går av med pensjon innen utgangen av juli. Han møtte onsdag Trump i Det hvite hus, der han informerte presidenten om sin avgjørelse.

– Det har vært den største ære og et privilegium å tjene vår nasjon i det føderale rettssystemet i 43 år, 30 av dem i høyesterett, sier 81-åringen i en uttalelse.

For likekjønnet ekteskap

Kennedy ble utnevnt til høyesterett av den republikanske presidenten Ronald Reagan i 1987.

Dommeren har imidlertid ikke alltid stemt det samme som sine konservative høyesterettskolleger. Blant annet var Kennedys stemme avgjørende da USAs høyesterett med fem mot fire stemmer i 2015 bestemte at likekjønnede ekteskap skulle tillates i alle landets 50 delstater.

Når Kennedy nå trekker seg tilbake, blir høyesterett delt mellom fire liberale dommere, utnevnt av demokratiske presidenter, og fire konservative dommere, utnevnt av republikanske presidenter.

– Begynner umiddelbart

Nå får Trump utnevne sin andre dommer – og han kan dermed sette sitt preg på retten i lang tid framover.

Trumps første utnevnelse, Neil Gorsuch, ble godkjent av Senatet og tatt i ed i april 2017.

Trump sier onsdag kveld at arbeidet med å utnevne Kennedys etterfølger vil begynne «umiddelbart». Presidenten har allerede en liste med over 20 kandidater klar, den samme listen som ble brukt som utgangspunkt før fjorårets utnevnelse av Gorsuch.

Klart for strid

Trumps utnevnelse må godkjennes av Senatet, der republikanerne har flertall med 51 seter. Det betyr at Trump ikke kan miste mer enn to republikanske stemmer. Stemmer Senatet 50–50, kan visepresidenten kaste den avgjørende stemmen for å godkjenne utnevnelsen.

Spørsmålet er nå om Senatet vil samles for å stemme over en utnevnelse før mellomvalget i november, der det er valg på 33 av Senatets 100 seter.

– Hyklersk

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, sier onsdag kveld at Senatet er rede til å stemme over en utnevnelse allerede i august. Demokratenes senatsleder, Chuck Schumer, sier på sin side at det hadde vært «toppen av hykleri» å stemme før mellomvalget.

Bakgrunnen er at McConnell sto i spissen for å nekte at Senatet stemte over daværende president Barack Obamas utnevnelse av Merrick Garland til høyesterett i 2016. Dette førte til at høyesterettsplassen forble ledig, slik at Trump etter valget kunne utnevnte Gorsuch.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere