RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trump hedrer forbildet Churchill under sitt første Storbritannia-besøk


USAs president Donald Trump deltar torsdag på en formell middag med Storbritannias statsminister Theresa May ved Blenheim Palace i London.
USAs president Donald Trump deltar torsdag på en formell middag med Storbritannias statsminister Theresa May ved Blenheim Palace i London. Foto: ( NTB scanpix )
Sist oppdatert:
Donald Trump har flere ganger uttrykt beundring for Winston Churchill. Den tidligere britiske statsministeren blir hedret under presidentens London-besøk.

Torsdag deltar Trump på en formell middag med Storbritannias statsminister Theresa May ved Blenheim Palace, Churchills fødested nær Oxford, under det som er første dag av presidentens første offisielle besøk til Storbritannia.

Dermed styrer de i stor grad unna London sentrum, der det er planlagt protester mot Trump og sendt opp en diger ballong som framstiller ham som et hissig spedbarn.

Den amerikanske presidenten har uttrykt beundring for Churchill, som er et ikon for de konservative i USA for sin robuste ledelse av Storbritannia under andre verdenskrig og rolle i bekjempelsen av nazistene.

Blant annet gjeninnsatte Trump en byste av Churchill i Det ovale kontor kort tid etter at han ble tatt i ed som USAs president, og han har også hatt en visning av filmen «Darkest Hour» i Det hvite hus.

Trumps kritikere mener imidlertid at han og Churchill har få likheter, og at de to sågar er rake motsetninger på flere områder.

– Hvis Trump virkelig ønsker å gå i Churchills fotspor, bør han feire freden og velstanden i Europa. Han burde prøve å styrke istedenfor å ødelegge transatlantiske forhold, sier Amanda Sloat, seniorforsker ved Brookings Institution og tidligere ansatt i Utenriksdepartementet under president Barack Obama.

USAs ambassadør til Storbritannia, Woody Johnson, er uenig.

– Presidenten har førstehåndskjennskap til hvor viktig det spesielle forholdet er, og det er derfor Churchill-bysten er på Det ovale kontor, sier han til AP.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere