*Nettavisen* Nyheter.

Trump hyller alliansen med Tyskland

Donald Trump og Angela Merkel sitter på stoler og klapper

USAs president Donald Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel fotografert i forbindelse med G20-toppmøtet i Hamburg i 2017. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

USAs president Donald Trump hyller Tyskland som en verdsatt alliert og gratulerer det tyske folk på 30-årsdagen for murens fall.

09.11.19 19:34

– Den kalde krigen er for lengst over, men tyranniske regimer rundt om i verden fortsetter å anvende de undertrykkende taktikkene fra diktatur i sovjetstil, sa Trump i en uttalelse fra Washington lørdag.

– Jeg gratulerer det tyske folk med de voldsomme fremskritt som er gjort i gjenforeningen av landet og gjenoppbyggingen av det tidligere Øst-Tyskland, fortsetter han.

Trump ble den første internasjonale lederen som kom med en slik jubileumsuttalelsen på 30-årsdagen for murens fall, ifølge det tyske nyhetsbyrået DPA.

– Vi skal fortsette å samarbeide med Tyskland, en av våre mest verdsatte allierte, for å sikre at frihetens flammer brenner som et håpets og mulighetenes fyrtårn som hele verden kan se, sier Trump i uttalelsen, som ikke ble lagt ut på presidentens Twitter-konto.

Det diplomatiske forholdet mellom de to NATO-landene USA og Tyskland har blitt svekket under Trumps ledelse. Han har gjentatte ganger skjelt ut regjeringen i Berlin, blant annet for å bruke for lite penger på forsvar.

9. november 1989 åpnet østtyske vakter grenseovergangene ved muren som skilte Vest-Berlin fra Øst-Berlin. Folkemassene strømmet fritt fra øst til vest for første gang siden muren ble bygget i 1961.

Berlinmurens fall ble starten på slutten for kommuniststyret, og ett år senere ble Tyskland gjenforent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag