*Nettavisen* Nyheter.

Trump leder blant republikanske kandidater

Den eksentriske milliardæren Donald Trump har inntatt førsteplassen blant de republikanske presidentkandidatene, til stor fortvilelse for partiledelsen og moderate republikanere. Foto: Scott Olson (Afp)

Milliardæren Donald Trump har på kort tid tatt ledelsen blant de republikanske presidentkandidatene. Men det er dårlig nytt for partiet, som trenger minoritetenes stemmer.

19.07.15 12:29

Både USA Today og Fox News har de siste dagene offentliggjort målinger der den bombastiske eiendomsmagnaten fra New York har en støtte på 17-18 prosent, godt foran nummer to, Jeb Bush, med 14 prosent. De andre ligger under 10 prosent.

Men målingene til USA Today og andre meningsmålingsinstitutter viser også at Trump ville gjøre det dårligst av alle de sju fremste republikanerne i kampen mot Hillary Clinton, som trolig blir demokratenes kandidat.

Ifølge USA Today ville Trump tape med 34 prosent mot Clintons 51 prosent, mens Bush ville klare seg langt bedre med 42 prosent mot 46 for Clinton.

Målingene viser også at Trump er den mest kjente av alle de republikanske kandidatene – bare 2 prosent har aldri hørt om ham, men på den annen side er mislikt av hele 61 prosent av velgerne.

Ut mot Mexico

Etter at han for noen uker siden lanserte kandidaturet sitt, har Trump skapt overskrifter med sterkt nedlatende kommentarer om Mexico og mexicanske innvandrere. Han beskyldte Mexico for å sende sine verste kriminelle til USA og kalte mexicanske innvandrere voldtektsmenn og narkohandlere.

Kommentarene utløste en storm av protester, både fra regjeringshold i Mexico, fra latinamerikanske innvandrere og flere TV-kanaler, blant dem den største spansktalende amerikanske kanalen Univision. NBC fjernet programmene hans, Miss Universe-konkurransen og talkshowet «The Apprentice».

Saboterer partiet

For ledelsen i det republikanske partiet og for de mer moderate kandidatene er Trumps hensynsløse kommentarer en regelrett sabotasje av forsøket på å strekke ut en hånd til latinamerikanske velgere og hindre at partiet blir irrelevant.

Meningene hans appellerer først og fremst til eldre hvite velgere, særlig menn, som er skeptiske til den retningen USA har tatt de siste årene, og som er Republikanernes kjernevelgere.

Men problemet for Republikanerne er at hvite velgere er i ferd med å bli en minoritet i USA, og at Demokratene har klart større oppslutning blant alle andre etniske grupper, og også blant kvinner og vanligvis blant de unge.

Demokratiske kandidater får jevnlig godt over 50 prosent av kvinnenes stemmer, og det kommer trolig iallfall til å gjelde når kandidaten er Hillary Clinton.

Minoritetene vokser

Demokratenes oppslutning blant afroamerikanere er godt over 90 prosent, blant asiater og jøder 70-80 prosent, og mest urovekkende for Republikanerne, godt over 70 prosent for latinamerikansk-ættede velgere, som er den raskest voksende folkegruppa i USA.

De er allerede største etniske gruppe i tre delstater, deriblant California, og tungen på vektskålen i stadig flere vippestater som kan gå begge veier i valg.

Denne demografiske utviklingen betyr at Republikanerne risikerer å miste muligheten for noensinne igjen å vinne presidentvalg om de ikke klarer å gjøre seg mer tiltrekkende blant unge, kvinner og minoritetene.

Og det blir vanskelig så lenge partiet fortsetter å motarbeide en innvandringsreform, fortsetter å motarbeide abort og homofile ekteskap og, ikke minst, fortsetter å få kandidater som Donald Trump. (©NTB)

Les mer om Trump:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.