RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her presser Trump Stoltenberg for åpent kamera: - Dere gjør Russland rikere

Sist oppdatert:
USAs president Donald Trump stilte NATO-sjef Jens Stoltenberg til veggs med knallharde spørsmål om Tyskland. Se video.

Tyskland er «Russlands fange» sa USAs president blant annet til Nato-sjef Jens Stoltenberg og kritiserte gasshandel med russerne.

Les også: Solberg åpnet den norske NATO-delegasjonen i nytt hovedkvarter

Les også: Trump trapper opp handelskrigen med Kina

De to inviterte pressen inn for å ta bilder da de spiste frokost sammen på den amerikanske ambassadørens residens i Brussel foran NATO-toppmøtet torsdag.

Men Trump startet like godt møtet mens kameraene filmet. Han snakket uavbrutt i tre minutter og ville blant annet ha svar fra Stoltenberg om NATO-alliertes kjøp av gass fra Russland.

Ble avbrutt av Trump

- To verdenskriger og den kalde krigen lærte oss at vi er sterkere sammen enn hver for oss. Når vi står sammen, også i møte med Russland, så er vi sterkere, svarte Stoltenberg, før han ble avbrutt av Trump.

KRITISK TRUMP: USAs president Donald Trump og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i engasjert diskusjon under frokosten på toppmøtet onsdag. Trump ville blant annet ha svar om NATO-alliertes kjøp av gass fra Russland.

- Men hvordan kan dere stå sammen når landene får energi fra personen eller gruppen som dere vil ha beskyttelse mot? spurte den amerikanske presidenten.

Dere bare gjør Russland rikere

- Dere bare gjør Russland rikere. Dere bare gjør Russland rikere, gjentok Trump.

Rett i statskassa

Selv under den kalde krigen var det handel med Sovjetunionen, framholdt Stoltenberg, før Trump avbrøt resonnementet.

- Jeg synes handel er fantastisk, men energi er en helt annen sak, sa presidenten.

-Vi beskytter Tyskland, vi beskytter Frankrike, vi beskytter alle disse landene, og så går flere av disse landene hen og gjør en gassledning-avtale med Russland, der de betaler milliarder av dollar rett i statkassa til Russland, sa Trump.

- Så vi skal altså beskytte dere mot Russland, men dere betaler milliarder av dollar til Russland. Jeg syns ikke det er passende, sa Trump.

- Totalt kontrollert

Den amerikanske presidentens tirade var spesielt rettet mot Tyskland, et land som ifølge ham kommer til å få 60-70 prosent av energien sin gjenom gassledningen i Russland.

- Tyskland er totalt kontrollert av Russland. De er etter mitt syn Russlands fange fordi de får så mye av sin energi fra Rusland, sa Trump, som også merket seg at Tysklands tidligere statsminister Gerhard Schröder er involvert i gassledningsprosjektet.

- Syns dere dette er passende? Jeg syns ikke det. Det er dårlig for NATO, jeg syns ikke det burde skjedd, og jeg syns vi bør snakke med Tyskland om det, sier Trump.

Mer penger

Trump sa også at han mener Tyskland er rikt nok til å kunne øke forsvarsbudsjettene sine i henhold til NATO-målet umiddelbart, istedenfor på lengre sikt.

- Vi beskytter alle sammen, men vi bruker mye penger på å beskytte dem, det er urettferdig mot USA og amerikanske skattebetalere, sa Trump.

- Og dette er rike land, de bør kunne øke forsvarsbudsjettene med en gang, ikke over en tiårsperiode. Tyskland kunne økt forsvarsbudsjettet i morgen uten å få problemer, sa presidenten, før han gikk tilbake til Russland-resonnementet sitt.

- Så det er meningen vi skal beskytte Tyskland, men de får energien sin fra Russland og betaler dem milliarder av dollar. Forklar det, sa Trump, før pressen ble bedt om å gå og møtet fortsatte bak lukkede dører.

Stoltenberg: - Ikke NATOs ansvarsområde

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg fikk spørsmål om Trumps utblåsning etterpå og sa til pressen at det ikke er innenfor NATOs ansvarsområde å ha meninger om gassledningen Nord Stream 2, som skal levere gass fra Russland til Tyskland, mener Jens Stoltenberg.

- Det er godt kjent at det er ulike syn på Nord Stream 2 i Tyskland. Det er ikke opp til NATO å avgjøre, det er en nasjonal avgjørelse, sa NATO-sjefen.

- President Trump har et direkte språk og budskap hva gjelder forsvarsutgifter, men, grunnleggende, så er vi alle enige: Alle allierte er enige om at byrdefordelingen i alliansen må bli mer rettferdig, sa også NATO-sjefen til pressen.

USAs president Donald Trump ønskes velkommen til Nato-toppmøtet av alliansens generalsekretær Jens Stoltenberg.

Merkel slår tilbake

Tysklands statsminister slår tilbake mot Donald Trumps utblåsning og gjør det klart at Tyskland tar sine egne uavhengige beslutninger.

På vei til toppmøtet i NATO svarte Merkel med å vise til at hun vokste opp i det kommunistiske Øst-Tyskland.

- Jeg har selv opplevd å være i en del av Tyskland som var kontrollert av Sovjet, og jeg er svært glad for at vi i dag er samlet i frihet og derfor kan bestemme vår egen politikk og ta våre egne beslutninger, sa hun, uten å nevne Trump ved navn.

(©NTB)

Video og program: Toppmøtet i Nato direkte

USAs president Donald Trump og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Brussel onsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere