Trump grep søndag til Twitter for å legge fram sin påstand om at Clinton må ha fått ulovlige stemmer.

– I tillegg til å vinne valgmannskollegiet, har jeg også vunnet det totale antall stemmer når man trekker fra de millioner av mennesker som stemte ulovlig, skrev han på Twitter.

Trump har ikke lagt fram noe bevis for denne påstanden, men i enkelte høyreorienterte sirkler i USA verserer det historier om at det ble avlagt rundt 3 millioner ulovlige stemmer i valget. Det finnes ingen bevis for slike påstander.

Trump har tidligere kalt omtellingen juks, og hans rådgiver Kallyanne Conway har sagt at partikandidaten til De grønne, JKill Stein, og Clinton er dårlige tapere og noen sutreunger.

- Det hadde vært mye enklere for meg å vinne de såkalte populær-stemmene, enn Valgmannskollegiet, da kunne jeg bare kjørt valgkamp i 3-4 stater, i stedet for de 15 jeg besøkte. Jeg hadde vunnet enda enklere og med større margin.

2,2 millioner flere

Ifølge offisielle tall var det Hillary Clinton som fikk flertall av det totale antall stemmer. Opptellingen viser at hun har fått 2,2 millioner flere stemmer enn Trump, skriver Politico.

Det har imidlertid uansett ikke noe å si for utfallet av valget. Trump har sikret seg 290 valgmenn mot Clintons 232.

Det er femte gang en president blir valgt uten å ha fått flest stemmer. Sist gang det skjedde var i 2000, da Al Gore fikk over 500.000 flere stemmer enn George W. Bush. Før det må vi langt tilbake i tid – til 1888, 1876 og 1824.

LES også: Trump ber Clinton respektere valgresultatet

Levert begjæring

Valgkampstaben til Hillary Clinton sa tidligere i helgen at den slutter seg til De grønnes begjæring om omtelling av stemmene i delstaten Wisconsin. Den formelle begjæringen ble levert av De grønnes presidentkandidat Jill Stein fredag, som helt siden valgresultatet ble klart, har krevd omtelling.

Bakgrunnen for kravet om omtelling er at flere stiller spørsmål ved valgresultatet i vippestatene Wisconsin og Pennsylvania.

Men Trump kaller det «latterlig» og «lureri», og i en uttalelse lørdag kritiserer han Jill Stein. Trump henviser også til at Hillary Clinton, da hun gratulerte Trump med seieren etter valget, sa at valgresultatet måtte respekteres.

Hillary Clinton tapte med rundt 27.000 stemmer i Wisconsin og 60.000 i Pennsylvania og i Michigan lå Donald Trump kun 10.704 stemmer over. Hvis utfallet hadde vært Clinton fremfor Trump i disse statene, ville Clinton vunnet presidentvalget 8. november

LES også : Clinton vil ha omtelling i Wisconsin
OG her: Stiller spørsmål ved opptellingen etter valget i USA

HTML EMBED
embedNAvideo("XNMxXmn4igb0VX1HG35ziA", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("SsWUNeHv5JW9F9sGXeG9YQ", false)