RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Donald Trump går i rette med BuzzFeed og andre medier som har omtalt den omstridte etterretningsrapporten. Samtidig antyder han at saken er lekket fra etterretningstjenestene.
Donald Trump går i rette med BuzzFeed og andre medier som har omtalt den omstridte etterretningsrapporten. Samtidig antyder han at saken er lekket fra etterretningstjenestene. Foto: Evan Vucci (AP / NTB scanpix)

Trump trekker paralleller til Nazi-Tyskland

Sist oppdatert:
Trump anklager etterretningstjenester for å lekke falske nyheter om ham.

- Etterretningsbyråene skulle aldri ha tillatt falske nyheter å lekke til offentligheten. Et siste forsøk på å ta meg. Lever vi i Nazi-Tyskland? skriver USAs påtroppende president i en Twitter-melding onsdag.

Trump tas i ed som amerikansk president 20. januar.

Erik Stephansen: Sex, løgn og videotape i amerikansk valgkamp

Flere amerikanske medier har skrevet at russerne sitter på videoopptak av Trump som kan brukes til å presse ham. Trump har uttalt at dette ikke stemmer og at nyhetsmedier som BuzzFeed har presentert ubekreftede påstander.

- Jeg vinner valget lett, en stor «bevegelse» bekreftes, og kjeltringaktige motstandere forsøker å så tvil om vår seier gjennom falske nyheter, skriver Trump i den siste tiraden av Twitter-meldinger.

Trump viser til at russerne har avvist at de sitter på sensitiv informasjon om Trump:

- Russland sa akkurat at en uverifisert rapport betalt av politiske motstandere er «komplett og fullstendig fabrikkert - bare tull". Veldig urettferdig! skriver Trump.

Han fortsetter med å gjenta at han ikke har hatt noe med Russland å gjøre, «ikke noen avtaler, ikke noen lån».

Les også: CNN: - Russland sitter på sensitiv informasjon om Trump

BuzzFeed, som omtalte påstandene onsdag, skriver at de skal ha kommet fra en person som hevder å ha jobbet for britisk etterretning. Påstanden var at Russland har kompromitterende informasjon om Trump.

Moskva: - Aboslutt fiksjon

Moskva avvist dette i en uttalelse til nyhetsbyrået TASS onsdag.

I en tirade med Twitter-meldinger onsdag morgen lokal tid benekter Donald Trump samarbeid med russerne og påstandene om at russerne skal sitte på kompromitterende informasjon om ham.

- Absolutt fiksjon, sier president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov til TASS.

«Disse påstandene er uverifisert og rapporten inneholder feil», skriver BuzzFeed i sin artikkel. Samtidig valgte nettstedet å publisere hele rapporten på 25 sider.

Innledningsvis i rapporten står det at det russiske regimet har kultivert, støttet og assistert Trump i minst fem år.

I rapporten påstås det blant annet at det skal finnes en kompromitterende video som skal vise Trump sammen med flere prostituerte på et hotellrom i Moskva.

CNN meldte tirsdag at et sammendrag av rapporten er overlevert til president Obama og Trump.

Amerikansk etterretning mener Russland har stått bak hacking rettet både mot Demokratene og Republikanerne, men bare offentliggjort informasjon som kunne skade Demokratene. Motivet skal ha vært å hjelpe Trump i valgkampen, melder NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere