RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trump trosser alle advarsler: Anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad

Sist oppdatert:
USAs president Donald Trump trosser alle advarsler og anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Prosessen med å flytte ambassaden, skal nå starte, sier han.

I sin tale i Det hvite hus manet Trump til en «ny tilnærming» i konflikten mellom Israel og palestinerne.

– Etter over 20 år med utsettelser er vi ikke nærmere en varig fredsavtale mellom Israel og palestinerne. Det ville være dårskap å anta at det å gjenta den samme oppskriften nå, vil gi et annerledes eller bedre resultat. Derfor har jeg bestemt at det er på tide å offisielt anerkjenne Jerusalem, sa presidenten.

– Dette er intet mer eller mindre enn en anerkjennelse av virkeligheten. Det er det rette å gjøre, og noe som måtte gjøre, sa han.

Trump kunngjorde også at USAs ambassade skal flyttes fra Tel Aviv, noe Trump lovet allerede i valgkampen.

– Jeg har bedt utenriksdepartementet om å begynne prosessen med å flytte ambassaden til Jerusalem, sier Trump.

– Trumps beslutning åpner «helvetes porter»

Den palestinske islamistbevegelsen Hamas mener Trumps avgjørelse vil skape store konsekvenser.  

– Denne beslutningen kommer til å åpne helvetes porter når det gjelder USAs interesser i regionen, sier tjenestemannen Ismail Radwan i Hamas, som holder til på Gazastripen.

– Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som okkupasjonens hovedstad, kommer ikke til å endre historiens og geografiens faktum, sier Hamas-leder Ismail Haniyeh.

I sin tale i Det hvite hus onsdag, kunngjorde presidenten også at USAs ambassade skal flyttes fra Tel Aviv, noe han lovet allerede i valgkampen.

Palestinerne krever Øst-Jerusalem, med de hellige stedene, som hovedstad for en framtidig palestinsk stat.

– Det palestinske folket vet hvordan de skal reagere passende på fordervelsen av sine følelser og de hellige stedene, tilføyer han.

LEDER: Ismail Haniyeh mener Donald Trumps avgjørelse kommer til å åpne «helvettes porter».


Macron: – Trumps avgjørelse er folkerettsstridig

Den franske presidenten Emmanuel Macron kaller Trumps avgjørelse om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad for beklagelig.

Macron poengterer også at Frankrike ikke stiller seg bak kunngjøringen. Den franske presidenten mener Jerusalems status må avgjøres av palestinere og israelere under oppsyn av FN.

Trumps kunngjøring bryter med internasjonal rett og resolusjonene i FNs sikkerhetsråd, mener Macron.

I forkant av avgjørelsen har verdenssamfunnet uttrykt stor bekymring, og flere har advart USA mot å anerkjenne Jerusalem som landets hovedstad.

Støtter tostatsløsning

Trump sier USA støtter en fredsavtale med en tostatsløsning for Israel og Palestina. Palestinerne ønsker Øst-Jerusalem som hovedstad for en framtidig palestinsk stat, og USA og det øvrige verdenssamfunnets holdning har vært at Jerusalems status må avgjøres gjennom fredsforhandlinger.

– Vi vil ha en ha en avtale som er akseptabel for begge sider, sa Trump under talen i Det hvite hus.

FNs generalsekretær: – Det finnes ingen alternativ til tostatsløsningen

Det finnes ingen plan B til tostatsløsningen, fastslår FNs generalsekretær António Guterres.

– I dette angstens øyeblikk ønsker jeg å understreke; det finnes ingen alternativ til tostatsløsningen, sa FNs generalsekretær til journalister.

Utsagnet kommer som en reaksjon på Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad.

Guterres sier han konsekvent har snakket ut mot alle ensidige tiltak som vil sette fredsutsiktene for israelere og palestinere på spill.

– Jerusalem er et endelig statusspørsmål som må løses gjennom direkte forhandlinger mellom begge partene, på grunnlag av FNs sikkerhetsråd og hovedforsamlingens løsninger, sa Guterres.

Han mener den eneste måten både Israel og Palestinas ønsker vil bli oppnådd på, er ved å realisere visjonen om to stater som lever side om side i fred, trygghet og gjensidig anerkjennelse – med Jerusalem som hovedstad i Israel og Palestina.

ANTÓNIO GUTERRES: FNs generalsekretær. 

PLO og Mahmoud Abbas mener Trump har ødelagt for USA

Norges palestinske sjefforhandler, Saeb Erekat, mener at Trump har diskvalifisert USA fra å ha noen som helst rolle i fredsprosessen.

– Han har ødelagt tostatsløsningen, sier Saeb Erekat, som er mangeårig palestinsk sjefforhandler og tilhører Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO).  

President Donald Trump har ødelagt alt håp om en tostatsløsning ved å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, fastslår PLO.

– Som palestinsk sjefforhandler, hvordan kan jeg sette meg ned med disse folkene dersom de dikterer en framtid der Jerusalem er Israels hovedstad? spør han.

USA kan ikke lenger ha noen rolle som fredsmegler etter at president Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad, fastslår Palestinas president.

President Mahmoud Abbas har i likhet med verdenssamfunnet advart Trump mot beslutningen.

Palestinerne ønsker Øst-Jerusalem, som Israel okkuperte i 1967, som hovedstad i en fremtidig stat.

Advarsler

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, har senere annektert området og gjør krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad». FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekning fra de okkuperte områdene. Ettersom Jerusalem ikke er anerkjent som Israels hovedstad, har verdens land valgt å ha sine ambassader i Tel Aviv.

I forkant av avgjørelsen har verdenssamfunnet uttrykt stor bekymring, og flere har advart USA mot å anerkjenne Jerusalem som landets hovedstad.

Blant dem er Norge, EU, Kina og pave Frans. Men det er i muslimske land at beslutningen har provosert aller mest. Både Saudi-Arabia, Egypt, Jordan, Syria og Iran er blant landene som advarer USA om konsekvensene.

Ber om toleranse

I talen ba Trump om at ro, forståelse og toleranse over beslutningen om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad, kommer til syne i Midtøsten.

Videre kalte han Israel for «et av verdens mest fremgangsrike demokratier».

Norske politikere kritiserer Trump

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre kaller USAs president Donald Trump uansvarlig når han anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad.

– Det er uansvarlig av Donald Trump som anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. To folk har legitime krav, skriver Støre i en twittermelding.

Han peker på at forhandlinger må avgjøre, og han mener dette er tragisk for palestinerne. Støre skriver at dette heller ikke er bra for Israels sikkerhet, og at USA svekkes politisk av Trumps kunngjøring.

SV-leder Audun Lysbakken kaller Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad for en ren provokasjon.

– Avgjørelsen gjør fredsforhandlinger vanskeligere og bidrar til å øke mulighetene for voldelige opprør. Det er trist at USA velger å spille en så destruktiv heller enn konstruktiv rolle, sier Lysbakken, som kaller Trumps kunngjørelse for en ren provokasjon.

I forkant av avgjørelsen har verdenssamfunnet uttrykt stor bekymring, og flere har advart USA mot å anerkjenne Jerusalem som landets hovedstad. Lysbakken deler den internasjonale bekymringen.

– USA bidrar ikke til å trekke partene til forhandlingsbordet, men dytter dem fra hverandre, sier SV-lederen.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere