RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
NY PRESIDENTORDRE: President Trump på pressekonferansen torsdag kveld.
NY PRESIDENTORDRE: President Trump på pressekonferansen torsdag kveld. (Scanpix)

Trump varsler ny presidentordre om innvandring

Sist oppdatert:
USAs president Donald Trump varsler at han neste uke vil signere en ny presidentordre om innvandring for å "beskytte det amerikanske folk".

Pressekonferansen torsdag kveld var den første Trump holder alene siden han tiltrådte som president for én måned siden.

– Jeg arvet et kaos, sa Trump før han både skrøt av det han har fått gjort i sine første fire uker, raljerte mot pressen og varslet nye initiativ.

Ny presidentordre

Trump kom med kunngjøringen under en pressekonferanse torsdag kveld, den første pressekonferansen han holder alene siden han tiltrådte som president for fire uker siden.

Trump varslet at han i løpet av neste uke vil signere en presidentordre om innvandring for beskytte "det amerikanske folk". Det omstridte innreiseforbudet som Trump kom med 27. januar, er midlertidig tilsidesatt av domstolene.

– Den domstolen er i kaos, sa Trump om ankedomstolen som 9. februar opprettholdt den opprinnelige midlertidige tilsidesettelsen.

LES også: Donald Trumps innreisekonflikt: - Uvanlig å gå rett på dommeren
OG her: USA stanser tilbakekalling av visum etter kjennelse

Avviser internt kaos

Trump gikk under pressekonferansen som tidligere til kraftig angrep på mediene.

– Pressen har blitt så uærlig at vi må snakke om det. Pressen er ute av kontroll. Uærligheten er ute av kontroll, sa Trump.

– Jeg er her for å snakke direkte til det amerikanske folk, fortsatte presidenten, som avviste mediesaker om at det hersker kaos og forvirring i administrasjonen.

– Administrasjonen går som en finjustert maskin, sa Trump

LES også: Forsker mener Trumps regjering er rammet av indre strid

-  Skader oss ikke

CNN, som gjentatte ganger har blitt angrepet av Donald Trump, sier presidentens kritikk ikke har svekket TV-kanalens omdømme.

CNN-sjef Jeff Zucker opplyste torsdag at selskapet har gjennomført en undersøkelse for å kartlegge om CNNsomdømme har svekket seg som følge Trumps angrep. Svaret er nei, ifølge Zucker, som foreløpig ikke har kommet med nærmere detaljer om omdømmeundersøkelsen.

CNN-sjefen opplyste imidlertid at kanalen har flere seere nå enn tidligere.

Avviste Russland-forbindelser

Presidenten avviste også gjentatte ganger at Trump-medarbeidere i fjor angivelig var i hyppig kontakt med russisk etterretning.

– De vet ingenting om det. De var ikke i Russland. De tok aldri en telefon til Russland. De mottok aldri en samtale. Alt er falske nyheter, sa Trump.

Det var New York Times som denne uken publiserte en sak om at flereTrump-medarbeidere i forkant av valget hadde kontakt med russisk etterretning. Avisens kilder er amerikanske tjenestemenn, og Trump varslet under pressekonferansen at han har bedt justisdepartementet etterforske lekkasjene.

Han avviste også som tidligere, at han selv har noen forretninger eller lån i Russland.

LES også: Russland avviser opplysninger om kontakt med Trump-medarbeidere

Arbeidsminister

Torsdag offentliggjorde han også nominasjonen av juristen Alexander Acosta til USAs arbeidsminister, etter at den opprinnelige kandidaten trakk seg.

Acosta, som er utdannet jurist fra Harvard, er den første latinamerikaneren Trump har utnevnt til sin regjering.

Acosta har tidligere jobbet i det amerikanske justisdepartementet og som statsadvokat i Floridas sørlige distrikt. Han har også sittet i styret til National Labour Relations Board, et uavhengig statlig organ med ansvar for å påse at amerikansk arbeidsmiljølov overholdes.

Acosta er i dag dekan ved Florida International University College of Law i Miami.

Trumps opprinnelige kandidat Andrew Puzder trakk seg onsdag, angivelig fordi han ikke ville blitt godkjent av Senatet.

LES også: Donald Trump får ikke Andrew Puzder som arbeidsminister

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere