Gå til sidens hovedinnhold

«Trusler fikk vi hele tiden - til og med da vi var med politiet»

NRK-profil Anders Magnus om reportasjetur til Sverige hvor han ble angrepet med stein av sinte ungdommer.

Fredag ble det kjent at NRK-profil Anders Magnus og hans kameramann Mohammed Alayoubi ble angrepet med stein under et opptak til en reportasje da de var i Sverige.

Reportasjen handler om fremveksten av parallellsamfunn i forstedene til noen av de svenske storbyene. NRK-teamet var Rinkeby og Husby, forsteder til Stockholm.

- Veldig ubehagelig

- Jeg var ikke redd, men situasjonen var veldig ubehagelig å stå overfor en slik bande. Fotografen var mer sjokkert enn meg, men han hadde heller ikke fått like mye tid til å sette seg inn i hvordan situasjonen var, sier Anders Magnus til Nettavisen.

- Hele oppholdet var preget av at vi syntes det var ganske vanskelig og dramatisk å jobbe der. De områdene ligner ikke på resten av Sverige.

I et intervju med NTB uttalte innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) tidligere mandag at fremveksten av parallellsamfunn skyldes snillistisk politikk, lik den SV står for. Hun er også blitt rådet av en svensk politiker til å trekke seg.

- Noe av det som er interessant er at vi hadde med en representant fra moskeen, men det hjalp ikke. Ungdommene hadde ingen respekt for ham. De hadde heller ikke respekt for politiet eller andre autoriteter. Vi trodde representanten skulle være en fin måte å komme inn på folk, sier NRK-profilen til Nettavisen.

- De steiner ambulanser og brannbiler. Parkeringsvaktene får ikke jobbe der etter klokken 12.00. Firmaene de jobber i tillatter ikke det, fordi det ikke kan garanteres for deres sikkerhet. Etter klokken 12, våkner gjengene etter nattens hendelser og overtar kontrollen i samfunnet. De fleste bildene vi gjorde var tidlig en søndag morgen. Da fikk vi også være i fred.

Kritikk på Facebook

I sosiale medier har NRK-teamet fått kritikk for tilsynelatende ikke å ha snakket med ungdommene i forstedene de var i. Magnus tilbakeviser dette.

- Enkelte har kritisert oss for at vi ikke snakket med vanlige folk i forstedene, det er ikke riktig. Vi prøvde å få folk i tale, spesielt ungdommen. Men de var veldig aggressiv. Opptakene vi gjorde startet for eksempel med at vi ble jaget bort av maskerte menn. Andre har hatt samme erfaringer som oss, forteller Magnus.

- Vi fikk snakket med litt eldre folk som bor der. De fortalte at de ikke ønsker å ha det slik. Vanlige folk er redd for de kriminelle og islamistene.

Selv om NRK-profilen ikke følte seg trygg i forstedene er han klar på at oppblomstring av parallellsamfunn er viktig å belyse. Ingen i TV-teamet brukte skuddsikre vester eller annet sikkerhetsutstyr.

- Fikk trusler hele tiden

- Selv om det var ubehagelig mener jeg det var viktig å fortelle om situasjonen til det norske folk. Dette er noe som er nært oss i avstand. Vi ønsker ikke å ha det slik i norge, og noen må fortelle hva som skjer - og hvorfor det skjer. Trusler fikk vi hele tiden, til og med da vi var med politiet, sier NRK-profilen.

- Det er viktig at vi i Norge begynner å diskutere hvordan vi skal unngå å få slike tilstander. For å få en opplyst debatt må vi ha fakta på bordet først.

Forrige måned uttalte Gøteborgs ordfører at de hadde vært for naive.

- Dette handler om utdannelse, arbeid, sosial rettferdighet og et ungdommene må føle seg som en del av samfunnet, sa Ann-Sofie Hermansson til Aftenposten.

Forsker ved Politihøygskolen Tore Bjørgo uttalte i april til Nettavisen at parallellsamfunn ikke er en utfordring i Norge.

I forkant at reportasjeturen gjorde Magnus omfattende researcharbeid. Men det var ikke bare enkelt.

- Politiinspektøren vi intervjuet fortalte at han hadde fått mediehenvendelser fra Norge, Danmark, Nederland England og USA. Men ingen fra svenske journalister. Jeg har også fulgt med på svenske medier, men det virker mer som de er interessert i å drive oppdragelse enn å opplyse. De forteller ikke om hva situasjonen er.

(artikkelen fortsetter under videoen)

- Svenske journalistikk bedrøvelig

NRK-profilen gir følgende kraftsalve til sine svenske journalistkollegaer:

- Svensk journalistikk er noe av det mest bedøvelige jeg har opplevd i researchfasen av denne prosessen. Jeg tror at svenske journalister ikke vil skrive så mye om den negative situasjonen i forstedene er at innvandrere er involvert. Det blir ansett som tabu.

- Politiet sa til oss at det først og fremst er ungodmmen det går utover. Politikerne gjør ingenting. Verken dem eller journalistene bor dessuten i de aktuelle områdene. De bor i fine og rike områder av byene.

At svenske media ikke belyser situasjonen i parallellsamfunnene i større grad går utover den offentlige debatten, mener NRK-profilen.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Tendenser i Norge

- Det var en veldig spesiell situasjon. Det har vært slik i Sverige lenge, men politikerne ser ikke ut til å bry seg. Det ser heller ikke ut til at folk flest vet om hvordan det er i forstedene. Svensk media tar ikke tak i dette, og opplyser heller ikke den øvrige befolkningen om situasjonen.

- Svensk politi sier de blir færre og færre. Det er ikke rart når man ser arbeidsvilkårene de har.

Magnus mener mener å smått kunne trekke noen paralleller fra svenske tilstander til Norge.

- Det er nok noen elementer av det i Norge også. Vi har sett tendenser til moralpoliti på Grønland i Oslo. I visse områder på Tøyen, øst i Oslo, er det gjenger som nekter folk å ta bilder. Gjør du det kan det skape problemer. Jeg skal ikke generalisere, men det er verdt å ta tak i dette og være i forkant av utviklingen, advarer Magnus.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken