Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Trusler mot asylmottak ryster Sverige

Alle på asylmottaket i Arboga flyttes til andre boliger etter at gjenstander med brannfarlig vesker ble funnet i nærheten av asylmottaket i natt.
Alle på asylmottaket i Arboga flyttes til andre boliger etter at gjenstander med brannfarlig vesker ble funnet i nærheten av asylmottaket i natt. Foto: Mats Schagerström/ TT / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Asylmottaket der mannen som er siktet for drapene på Ikea i Västerås bodde, er tømt for beboere etter funn av brannfarlig væske. Samtidig ble et asylmottak i Värnamo forsøkt påtent sent fredag.

Et stort område rundt mottaket i Arboga ble sperret av etter funnet av sekker som inneholdt beholdere med brannfarlig væske. Hva slags væske som ble funnet og hvor nær huset sekkene lå, vil ikke politiet si noe om, men bombeteknikere fra Stockholm rykket ut for å sjekke sekkene.

Svenska Dagbladet skriver at funnet ble gjort fredag kveld etter et tips som de ikke vil gi nærmere informasjon om.

Svenske myndigheter ser hendelsen som en klar trussel, og de 83 beboerne på asylmottaket har blitt flyttet til flere ulike boenheter i kommunene i området. Evakueringen skjedde tidlig lørdag morgen.

Slukket brann i Jönköping

Samtidig som funnet ble gjort i Arboga, meldes det at et asylmottak er blitt forsøkt påtent i Värnamo i Jönköping. Beboerne på mottaket er mindreårige som er kommet til Sverige alene.

Brannen hadde fått tak i fasaden på bygningen, men forbipasserende lyktes med å slokke den før brannvesenet kom fram.

– Vi har hatt en tekniker på stedet i dag, og vi kan konstatere at den er påsatt, sier Jönköping-politiets pressetalsmann Tommy Åkerberg til TT.

Politiet har ingen mistenkte, men etterforsker hendelsen som en mordbrann.

– Dramatisk

Svensk politi tror også det brannfarlige materialet som er funnet i Arboga, skulle brukes til en kriminell handling.

De innledet først etterforskning av «forberedelser til mordbrann», men har endret betegnelsen og kaller det nå en etterforskning av forberedelser til allmennfarlig ødeleggelse.

Migrationsverkets pressesjef Fredrik Bengtsson kaller situasjonen ekstremt alvorlig.

– Disse 83 personene blir gjort til syndebukker for den fryktelige hendelsen på Ikea, sier han.

– Dette er mennesker som i mange tilfeller har flyktet fra krig og forfølgelse og tror de har funnet et fristed i Sverige. At de møtes av noe slikt synes jeg føles ekstremt lite hyggelig, sier Bengtsson. Det er ikke aktuelt å la beboerne flytte tilbake i løpet av helgen.

Vakthold

Politiet Västmanland har forsterket vaktholdet ved de lokale asylmottakene etter drapene på Ikea i Västerås. En 55 år gammel kvinne og hennes 28 år gamle sønn ble mandag knivstukket og drept i kjøkkenavdelingen i møbelforretningen.

En 36 år gammel asylsøker fra Eritrea har erkjent skyld for drapene. Han hadde nylig fått avslag på asylsøknaden sin og skulle om kort tid sendes ut av Sverige. En 23 år gammel asylsøker fra samme mottak ble også pågrepet i saken, men siktelsen mot ham er frafalt.

Torsdag demonstrerte et titalls personer utenfor mottaket i Arboga. De ropte slagord, hadde med plakater og kastet egg, men politiet vil ikke kommentere om funnet fredag kan settes i sammenheng med demonstrasjonen.

Nettsider med koblinger til høyreekstreme grupper i Sverige har vært preget av mange skarpe utsagn rettet mot flyktninger og asylsøkere etter drapene mandag. TT melder at 23-åringens navn ble offentliggjort på en av dem. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!