Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tryglet om hjelp fra Norge da hun skjønte de var i Syria

BISTÅR MOREN: Vidar Helgheim er oppnevnt som bistandsadvokat for moren som lørdag kom hjem til Norge med sine fem mindreårige barn etter et nesten fire ukers mareritt i Syria. - De har hatt helt horrible opplevelser, sier Helgheim.
BISTÅR MOREN: Vidar Helgheim er oppnevnt som bistandsadvokat for moren som lørdag kom hjem til Norge med sine fem mindreårige barn etter et nesten fire ukers mareritt i Syria. - De har hatt helt horrible opplevelser, sier Helgheim. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
- Måtte flykte fra bombing og skyting.

En islamist kom lørdag hjem til Nord-Norge med sin kone og femetter å ha vært i Syria.

- Mor og barn har vært i en helt horribel situasjon. De har opplevd åpne krigshandlinger og har vært truet på livet. At denne saken til slutt fikk en lykkelig løsning, beror nok mye på tilfeldigheter.


Det sier Vidar Helgheim, bistandsadvokat for moren og de fem mindreårlige barna som nå blir tatt hånd om på et sykehus i Oslo.

- Hun ba på sne knær...

Helgheim har vært involvert i saken siden moren for rundt fire uker ba om hjelp for seg og barna, to jenter og tre gutter i alderen ett - åtte år, til å komme seg ut av Syria.

Da hadde den syriske faren, moren og fem mindreårlige barn en stund befunnet seg i Øst-Tyrkia, dit de reiste for angivelig å møte slektninger av faren. Familien har vært bosatt i en bygd i Troms, der moren er fra.

- Så fort det gikk opp for moren at mannen hadde ført henne og barna over grensen til Syria, ba hun om hjelp fra Norge til å komme seg ut. I den første samtalen man hadde med henne, ba hun på sine knær og fryktet for barnas og sitt eget liv, sier Helgheim.

- Måtte flykte fra bombing og skyting

Ifølge advokaten har mor og barn under det nesten månedslange oppholdet i Syria vært under streng bevoktning, uten muligheter til å komme seg vekk.

- Barnefaren har det meste av tiden befunnet seg andre steder, men har sørget for at andre har hatt kontroll på moren og barna. Bombing og skyting har tidvis foregått så nær stedet de oppholdt seg, at de har måttet flykte ut av husene.

- Har de befunnet seg i en leir?

- Nei, ikke en leir - de har for det meste hatt tak over hodet og de har overlevd ernæringsmessig. Men situasjonen har vært svært vanskelig. Ikke minst for ungene, som er mellom ett og åtte år gamle, har det vært traumatiske opplevelser, sier Helgheim.

Svært komplisert aksjon

Advokaten beskriver redningsoperasjonen som svært krevende, men vil foreløpig ikke gå i detaljer om hva som har skjedd og hvordan familien ble ført ut av Syria.

Helgheim har bred erfaring med bortføringssaker tidligere, men slår fast at denne er helt spesiell.

- Det skyldes selvsagt at mor og barn ble ført inn i et krigsområde, der de ble holdt under streng kontroll. Så er det dimensjonen med at mor er etnisk norsk og med fem midreåprlige barn. Til sammen har situasjonen vært så komplisert og alvorlig at at den tidvis har vært svært vanskelig å håndtere.

Helgheim bekrefter at Utenrikssepartementets operative avdeling og konsulæravdelingen har bidratt til redningsoperasjonen. Han nevner også privatetterforsker og tidligere polititjenestemann Jan Arnt Skjolde som en nøkkelaktør.

- Kan fortsatt være truet

- Detaljer om hva som har skjedd må vi vente med å fortelle om. Det er fordi situiasjonen for famlien ennå ikke er godt nok avklart i forhold til et bredere trusselbilde, selv om de er på norsk jord igjen.

Ingenting tyder ifølge Helgheim på at moren frivillig eller på eget initiativ har reist inn i Syria.

- Det siser seg selv. For en norsk mor med fem mindreårige barn å komme seg inn i Syria, det går ikke.

- Hjerteskjærende

Helgheim beskriver møtet med mor og barn, trygt hjemme i Norge, som hjerteskjærende.

- De er veldig preget, både fysisk og psykisk, av det de har opplevd og får nå hjelp av leger, psykologer og krisepsykiater. De har også et nært familiemedlem hos seg, barnas mormor.Nå ønsker familien bare fred til å samle krefter.

Den syriske barnefaren ble lørdag kveld pågrepet av politiet. Han skal i første omgang være siktet for frihetsberøvelse og bortføring. Framstilling for varetektsfengsling skjer trolig mandag.

Helgheim opplyser at familien kom seg ut av Syria tirsdag 2. september klokken 23.45. Hvordan det skjedde, ønsker han altså foreløpig ikke å si noe om.


Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!