Tsipras ber folket si «nei» – igjen

STORM: - Det virker som han er veldig i villrede, sier professor Ola Grytten om den greske statsministeren Alexis Tsipras.

STORM: - Det virker som han er veldig i villrede, sier professor Ola Grytten om den greske statsministeren Alexis Tsipras. Foto: Yves Herman (Reuters / NTB Scanpix)

Trass i flere innrømmelser overfor kreditorene ber Hellas' statsminister Alexis Tsipras igjen grekerne stemme nei til låneavtalen i en folkeavstemning søndag.

Strategien er vanskelig å bli klok på, mener økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole.

– Det virker som han er veldig i villrede, sier han til NTB.

Grekerne våknet onsdag til vissheten om at de for første gang har misligholdt et avdrag til Det internasjonale pengefondet IMF. Torsdag våkner de igjen til stengte banker. Den europeiske sentralbanken (ESB) lot nemlig være å øke tilførselen av kreditt til greske banker da nødfinansieringen ble vurdert på nytt onsdag kveld.

De europeiske hovedstedene sydet av rykter om at Hellas skulle være innstilt på betydelige innrømmelser i låneavtalen med EU, og at Tsipras til og med ville skrinlegge folkeavstemningen.

Rykter til skamme

Men onsdag ettermiddag gikk Tsipras igjen på talerstolen og gjentok oppfordringen om å stemme nei til låneavtalen.

– Jeg ber dere om å si nei. En nei-stemme i folkeavstemningen vil legge press på kreditorene, sa Tsipras i den direktesendte TV-talen.

Tsipras sa også at de som sier at et nei også er et nei til euroen, med andre ord en såkalt grexit, «forteller løgner».

Jagland-kritikk

Like etter møttes de 19 finansministrene i eurosonen på telefon for atter en gang å snakke om den greske gjeldskrisen. Hellas har bedt om et nytt toårig låneprogram på rundt 29 milliarder euro, men forslaget ble bare notert, ikke diskutert.

– Vi kommer ganske enkelt nå til å vente på utfallet av folkeavstemningen søndag, sier eurosjef Jeroen Dijsselbloem.

Den politiske situasjonen er uendret, framholder han. Eurogruppen vil derfor ikke holde noen nye samtaler verken om eller med Hellas før folket har talt.

Generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet sier til NTB at søndagens folkeavstemning ikke lever opp til rådets standarder. Samtidig meldes det at en gresk domstol fredag skal vurdere om avstemningen er i tråd med Hellas' grunnlov.

– Villrede

Tsipras viste liten kompromissvilje i onsdagens TV-tale, men han har tilsynelatende gått med på en rekke innrømmelse overfor kreditorene. I et brev som ble sendt til EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og IMF tirsdag kveld, går Tsipras med på flere av kravene fra EU og IMF – krav han altså samtidig ber folket si nei til.

– Det kan virke panisk. Men det kan også være en nytt utspill for å vise forhandlingsvilje. Det kan jo være at Tsipras ser konsekvensene av et mislighold, og at han har gamblet på at troikaen ville gi seg i siste sekund, sier Grytten. Han mener Tsipras har gjort seg selv til en merkelig forhandlingspartner.

– Hvilket salig rot, istemmer den greske kommentatoren Nick Malkoutzis på Twitter.

– Til helvete

Mens regjeringen og kreditorene fortsetter tautrekkingen om den greske økonomiens fremtid, var budskapet fra tusenvis av pensjonister i bankkø onsdag utvetydig.

– La dem dra til helvete, ropte en av dem til en reporter i nyhetsbyrået AFP.

Hellas har ikke lenger noe økonomisk sikkerhetsnett etter at landets låneprogram utløp natt til onsdag.

Men IMF kan ha gitt grekerne et lite pusterom: Først om et par uker skal IMF-styret ta stilling til Hellas' forespørsel om å få utsatt avdraget landet har unnlatt å betale, ifølge en sentralt plassert kilde.

Samtidig påpeker pengefondet at betalingsutsettelser av den typen Hellas har bedt om, som hovedregel ikke har vist seg å kunne hjelpe et land ut av krise. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.