RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tsjad er en av årets glemte kriser

I Tsjad må mer enn fire av fem kvinner føde uten kvalifisert fødselshjelp. Landet har verdens nest høyeste mødredødelighet.
I Tsjad må mer enn fire av fem kvinner føde uten kvalifisert fødselshjelp. Landet har verdens nest høyeste mødredødelighet. Foto: Mikhael De Souza (Leger Uten Grenser)
Sykdommer som enkelt kunne vært behandlet, dreper hundretusener av mennesker i Tsjad. Det er én av ti glemte kriser som Leger Uten Grenser vil ha mer oppmerksomhet om.

Hjelpeorganisasjonen lanserte onsdag årets liste over kriser som den mener medier og politikere har glemt.

I Tsjad er forventet levealder 51 år, og hvert sjette barn dør før sin femårsdag. Hovedårsaken er mangelen på et skikkelig helsevesen. De fleste i landet lever uten tilgang til leger, medisiner og helsehjelp.

– Tolv millioner mennesker bor i Tsjad. Det er 500 leger i hele landet, sier lege Morten Rostrup.

I Norge er det til sammenligning rundt 30.000 leger på 5 millioner innbyggere.

Konsekvensen av mangelen på et fungerende helsevesen er at hundretusener dør av sykdommer som enkelt kunne vært behandlet og kurert.

En firedel av alle dødsfall i Tsjad skyldes malaria, og fire av fem kvinner føder uten kvalifisert hjelp.

– I tillegg har det vært konflikter, Tsjad er et ustabilt land som også påvirkes av konfliktene i nabolandene rundt, Sudan og Darfur og Den sentralafrikanske republikk. Men vi hører lite om dette landet, sier Rostrup.

Blant andre kriser trekker Leger Uten Grenser fram at 1,5 millioner mennesker er på flukt i Pakistan, at svangerskap og fødsel dreper 800 kvinner daglig, og at én av tre i verden mangler lege å gå til. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere