Tsjetsjenia får russernes mann

Foto: AFP/Scanpix

Akhmad Kadyrov vant en knusende seier i det tsjetsjenske presidentvalget som vestlige land og menneskerettsaktivister kaller valget en farse.

- Den russiskstøttede kandidaten fikk 81,1 prosent av stemmene i det russiskarrangerte valget søndag, opplyser den offisielle valgkommisjonen. Den nærmeste utfordrerkandidaten, Abdel Bugajev fikk rundt 6 prosent av stemmene.

Ifølge valgkommisjonen var valgdeltakelsen hele 83 prosent, ifølge NTB-AFP-Reuters.

- En farse
Opplysningene om den høye valgdeltakelsen stemte dårlig med rapporter fra en rekke øyenvitner, som fortalte om nesten tomme valglokaler rundt om i landet.

Opposisjonen protesterte mot det den kalte valgfusk, og menneskerettsaktivister i Russland og vestlige land har kalt hele valget en farse. Ingen vestlige observatører overvåket valget i den krigsherjede republikken i Sør-Kaukasus.

– Det er ikke et valg. Det er en farse, sa menneskerettsorganisasjonens leder Ludmila Aleksejeva to uker før valget.

Reiste vekk i september
Den sentrale valgkommisjonen i hovedstaden Groznyj opplyste mandag morgen at hele 17.500 av til sammen 112.500 opptalte stemmesedler var blitt forkastet.

Kadyrov selv avsluttet valgkampen før han reiste til New York sammen med den russiske presidenten Vladimir Putin i september.

- Jeg trenger ikke føre valgkampanje. Jeg har jobbet i Tsjetsjenia i tre år som leder for den tsjetsjenske republikken, og folket kjenner meg og arbeidet jeg gjør, sa han selvsikkert ti dager før presidentvalget.

Lå sist på målingene
Akhmad Kadyrov lå sist blant de fire kandidatene på meningsmålingene før valget, og han har vært svært upopulær i Tsjetsjenia siden Kreml innsatte ham i 1999.

Tsjetsjeneren Kadyrov er en tidligere opprørsleder som skiftet side i 1999 og ble Moskvas viktigste mann i utbryterrepublikken.

Kadyrov har lovet å be Russlands nasjonalforsamling vedta amnesti for opprørerne i Tsjetsjenia. Et tidligere tilbud om amnesti utløp 1. september i år, uten at særlig mange tsjetsjenere hadde benyttet seg av det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.