*Nettavisen* Nyheter.

Tsunami-alarmen avblåst

Myndighetene i Thailand sendte i kveld ut tsunami-varsel etter et kraftig jordskjelv i det indiske hav.

24.07.05 22:06

- Jeg satt på en bar da noen plutselig begynte å løpe mens de ropte «tsunami! ». Først 20 minutter senere gikk alarmen, forteller Cato Mørk, som ferierer i Phuket.

Ved 20.30-tiden ble advarselen trukket tilbake, melder Sky News. Jordskjelvet som skapte frykt, målte hele 7.3 på Riechters skala.

Tsunami-varselet gikk ut til seks forskjellige kyststrøk i sørvestlige Thailand, deriblant det populære feriestedet Phuket.

- Det er ganske rolig her nå, men det var tilløp til panikk i begynnelsen. Vi fikk lite informasjon, og det var mye usikkerhet. Selv fikk jeg vite mest ved å ringe hjem til Norge, men det var selvfølgelig ubehagelig å ikke vite om det kom noen tsunami, sier Mørk.

Folk evakuert
Den offisielle tsunami-advarselen ble gitt like før midnatt lokal tid på en nasjonal TV-kanal, og det ble deretter formidlet på alle TV- og radio-kanalene i Thailand.

Plodprasop Suraswadi, som leder Thailands nasjonale katastrofe-forberedelsessenter, beordret umiddelbart iverksettelse av nødhjelpstiltak og oppfordret tusenvis av mennesker som bor i området til å komme seg unna.

Det kraftige jordskjelvet fant sted 664 kilometer vest for Phuket.

Traff Indonesia
Etterdønninger av jordskjelvet traff søndag kveld Aceh-provinsen i Indonesia, uten å føre til ødeleggelser.

Den voldsomme tsunamien som rammet Thailand og andre land ved juletider, tok livet av flere hundretusen mennesker, deriblant flere nordmenn. Aceh-provinsen i Indonesia ble særlig hardt rammet.

Forskere har flere ganger spekulert i at nye tsunamier kan inntreffe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.