RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tsunami-kritikk mot svensk UD

Det svenske utenriksdepartementet var uten styring i det første kaotiske døgnet etter flodbølgekatastrofen. At flere sjefer valgte å bli hjemme på grunn av julefeiring, og arbeidet via telefon, bidro til forvirringen.

Dette fremgår av utenriksdepartementets egen kommentar til hvordan katastrofeinnsatsen fungerte etter at flodbølgene rammet sørøst-Asia 2. juledag i fjor, skriver Aftonbladet, som siterer nyhetsbyrået TT. UD-rapporten inngår som en del av materiellet det svenske regjeringskanselliet har overlevert til den nyoppnevnte granskingskommisjonen.

Manglet ledelse
Svensk UD konstaterer at det store problemet var at departementet hadde alt for små ressurser til å kunne håndtere en katastrofe av dette omfanger. Men det sviktet også når det gjaldt arbeidsledelse.

- En tydelig ledelse for den konsulære virksomheten burde vært på plass i utenriksdepartementet allerede fra det tidspunktet hvor katastrofen var et faktum 2. juledag, skriver ekspedisjonssjef Per Thöresson.

Dårlig informasjon
UDs konsulære enhet hadde den sentrale rollen i katastrofearbeidet og måtte blant annet ta imot tusenvis av telefonsamtaler fra urolige pårørende. Mange av UD-tjenestefolkene på jobb ble dermed raskt overbelastet av akutte samtaler.

- Savnet av en arbeidsleder på stedet, kombinert med at flere medarbeidere arbeidet hjemmefra, med tilhørende vansker med å holde kontakt, bidro også til at de vurderingene og den informasjon som i flere ledd ble videreformidlet til beslutningstakere og til den politiske ledelsen, var av allmenn karakter, skriver UD.

Ble ikke informert
Informasjonen som ble videreformidlet fokuserte fremfor alt på den begrensede bistanden Sverige skulle sende til Sri Lanka på oppfordring fra FN, og på at det ikke fantes sikre opplysninger om skadd eller omkomne svenske statsborgere.

Utenriksminister Laila Freivalds har tidligere sagt at hun ikke fikk informasjon om alle svenskene, urolige pårørende og øyenvitner på plass i katastrofeområdet som ringte til UD.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere