RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tsunami-varsling fra norsk selskap

Sist oppdatert:
Kommer det en ny tsunami, kan Malaysia få varsel utviklet med norsk hjelp.

Det norske selskapet Fugro Oceanor er med på å levere varslingssystemer for jordskjelv og tsunami til malaysiske myndigheter.

- Kan minimere skader
Systemet består av tre bøyer og en rekke automatiske bølgestasjoner, melder Teknisk Ukeblad (TU).

Ifølge TU skal en sensor ligge i sjøen 200 kilometer fra kysten, og registrere trykkendringer i vannet. Dataene sensoren fanger opp blir sendt til en overflatebøye, og hvis en tsunami er i emning, skal en alarm bli utløst.

Alarmsignalet vil deretter bli sendt via satellitt til operasjonssenteret på land, som dermed kan varsle befolkningen svært raskt.

- En tidlig varsling vil bidra til å redusere eller minimere skadene en framtidig tsunami kan påføre kysten, sier pressetalskvinne Judith Patten i Fugro Global Environmental and Ocean Services (Geos).

Kontaktet av lokale myndigheter
Malaysia er blant de aller første i regionen som benytter Fugros teknologi, men selskapet håper nabolandene etter hvert følger opp. Kontrakten som er inngått er verd 10 millioner kroner. Markedspotensialet i den aktuelle regionen kan imidlertid være så høyt 100 millioner kroner når flere land tar i bruk høyteknologi for å få meldt fra om naturkatastrofer.

Astronautic Technology er leverandør av systemet, men har samarbeidet tett med det trondheimsbaserte Fugro Oceanor. Ifølge TU var det malaysiske myndigheter som kontaktet Fugro Oceanor etter fjorårets tsunamitragedie, på grunn av selskapets kjente kompetanse innen uvær- og katastrofevarsling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere