*Nettavisen* Nyheter.

Turbulent børsoppgang

Foto: (Scanpix)

De amerikanske børsene svingte igjen voldsomt. Denne gang til opptur.

07.08.07 22:43

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De amerikanske børsene har hatt noen voldsomme utslag den siste tiden. Indekser har opplevd den beste dagen på flere år for så bare å gå like mye ned kort tid etter. Men denne uken har begynt råflott. Mandag opplevde Wall Street en fantastisk dag der Dow Jones hadde den beste dagen på flere år og tirsdag ble denne fulgt opp med ytterligere opptur, tross at indeksene først ble sendt ned i kjelleren av rentemøtet.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er i tråd med volatiliteten vi har sett de siste ukene, spesielt de siste dagene. Jeg tror reaksjonen til en nedside var at overreaksjon gitt at sentralbankens kommentarer var i tråd med forventningene; de navnga bekymringene med tanke på kredittmarkedet, men ville ikke gi ytterligere drivstoff nedover veien, sier en analytiker, ifølge Marketwatch.

Dagens store nyhet på Wall Street var det Ben Bernanke som sto for. Investorene beveget seg forsiktig før svaret på rentemøtet kom, men rett etter at det ble klart at renten forblir på 5,25 prosent ble aksjene sendt ned. For så å stige igjen når ting hadde summet seg litt.

Den amerikanske sentralbanken holdt tirsdag et rentemøte der det kom frem at styringsrenten for niende gang på rad forblir på 5,25 prosent. På forhånd var det ventet at Bernanke og gjengen ville la renten stå uendret.

Det var på forhånd knyttet forventninger til hva sentralbanken ville si om problemene i den amerikanske økonomien spesielt og bolig- og kredittmarkedet spesielt, som har preget den amerikanske økonomien den siste tiden.

Sentralbanken sier at de tar innover seg turbulensen i det såkalte subprimemarkedet og at nedsiderisikoen for økonomien har økt noe.

Men Bernanke og følgesvennene holdt fast på at den største faren for den amerikanske økonomien er om inflasjonen ikke vil klare å moderere seg som forventet.

Flere analytikere mener at sentralbanken vil holde renten uendret ut året, og at de foretrekker å se på om inflasjonen modererer seg til et akseptabelt nivå.

Produktiviteten utenfor jordbruket steg i andre kvartal med 1,8 prosent. Det er bedre enn hva den reviderte veksten på 0,7 prosent i første kvartal. Likevel er det lavere enn hva markedet hadde ventet.

Enhetskostnadene økte med 2,1 prosent. Denne økningen kan øke inflasjonspresset oppover siden selskapene ønsker å dekke inn økte arbeidskostnader ved å heve prisene.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at produktiviteten ville øke med 2,1 prosent, mens enhetskostnadene ville vokse med 1,6 prosent.

Microsoft har bestemt seg for å redusere prisen på konsollet Xbox 360 med 50 dollar og sier at dette har vært planlagt helt fra den ble lansert.

Den siste tiden har oljeprisen svingt voldsomt, senest mandag falt prisen med rundt 3,5 prosent. Men tirsdag ble det en liten pust i bakken da prisen holdt seg stabil rundt 72 dollar fatet.

Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i september, 72,20 dollar. Det er en oppgang på 14 cents.

Renten på tiårige statsobligasjoner steg noe, men holder seg rundt 4,7 prosent som den har gjort en stund.

Dagens nøkkeltall:
Dow +0,26% til 13.504,30

Nasdaq +0,56% til 2.561,60

S&P 500 +0,62% til 1.476,71

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.