Tusener dør i Darfur hver måned

Opptil 10.000 mennesker dør hver måned som følge av sykdom og kamper i forbindelse med Darfur-konflikten i Sudan, ifølge FN.

En studie verdensorganisasjonen har gjort av leirer i de vestlige og nordlige områdene av den krigsherjede regionen, viser at mellom 6.000 og 10.000 mennesker dør hver måned. Det er også flere tusen barn blant dem som mister livet.

- Det som er så tragisk er at krisen allerede er seks måneder gammel, sier David Nabarro, som leder Verdens helseorganisasjons gruppe for krisehåndtering.

EU skjerpet mandag tonen overfor Sudan, og truer med sanksjoner dersom ikke landets myndigheter gjør mer for å bedre situasjonen i Darfur. Dersom ikke det gjøres konkrete fremskritt i regionen, vil EU ty til "passende tiltak, inkludert sanksjoner" for å straffe Sudan, heter det i en uttalelse.

- For oss er det fremfor alt viktig at trykket opprettholdes, sier Tysklands utenriksminister Joschka Fischer.

Samtidig tillater Sudans regjering for første gang siden konflikten i Darfur brøt ut i februar i fjor at en delegasjon fra menneskerettsorganisasjonen Amnesty International reiser til området.

FN krever at Sudan avvæpner den fryktede Janjaweed-militsen i Darfur, og at landet gjør situasjonen tryggere for de opptil 1,4 millioner menneskene som er drevet på flukt.

USA mener forbrytelser begått i forbindelse med Darfur-krigen er folkemord, men FN etterforsker fortsatt om denne betegnelsen kan brukes om herjingene i Sudan. FN sier det vil ta tid å fastslå om det er begått folkemord i Darfur, melder AFP.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag