Tusener viste Nemtsov den siste ære

Opposisjonsleder Mikhail Kasyanov (R) deltok i sermonien for Boris Nemtsov i Moskva.

Opposisjonsleder Mikhail Kasyanov (R) deltok i sermonien for Boris Nemtsov i Moskva. Foto: Maxim Zmeyev (Reuters)

Flere tusen russere tok farvel med Boris Nemtsov før begravelsen i Moskva.

– Stemningen var rolig og verdig, sier Norges Moskva-ambassadør Leidulv Namtvedt.

Den drepte opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov lå tirsdag på paradeseng i Andrej Sakharov-senteret i sentrum av Moskva. Samme ettermiddag ble han begravd på Troekurovskoje-kirkegården i den russiske hovedstaden.

Namtvedt var med i en gruppe ambassadører som defilerte forbi båren i Sakharov-senteret.

– Det var en minnestund på nokså tradisjonelt, russisk vis, sier han til NTB.

– Vi gikk sakte og stille forbi og viste den siste ære og respekt for den døde, som lå i åpen båre, forklarer han.

Blomster og lys

Allerede da dørene åpnet tirsdag formiddag, hadde mange mennesker møtt opp for å vise Nemtsov den siste ære.

TV-bildene fra Sakharov-senteret viste en jevn strøm av mennesker som gikk forbi den drepte politikerens båre med lys og blomster. Utenfor var køen lang.

Ved siden av kisten sto Nemtsovs mor, Dina Eidman, som fylte 87 år samme dag som sønnen ble gravlagt. Der sto også hans enke og fire barn, samt flere venner.

– Energisk inntrykk

55 år gamle Nemtsov var en av president Vladimir Putins argeste kritikere og en veteran i den russiske opposisjonsbevegelsen. På 1990-tallet var han engasjert i regjeringsarbeid, og han ble visestatsminister under president Boris Jeltsin.

Namtvedt møtte Nemtsov allerede under sin utstasjonering ved Norges ambassade i Moskva på begynnelsen av 1990-tallet.

– Den gang ga han et veldig ungt, dynamisk og energisk inntrykk, sier Namtvedt.

Søndag deltok titusener av russere i en minnemarkering i Moskvas gater for å hedre Nemtsov. Tirsdag var det først og fremst Putins motstandere som møtte opp i Sakharov-senteret.

– Skjøt mot oss alle

– Skuddene ble avfyrt ikke bare mot Nemtsov, men mot oss alle, mot demokratiet i Russland, sa Gennadij Gudkov i en tale ved båren.

– Jeg hadde aldri trodd dette kunne skje, men det gjorde det. Hvil i fred, min venn, ditt arbeid vil få en fortsettelse, sa den prominente opposisjonspolitikeren ifølge Reuters.

Putin deltok ikke selv i begravelsen. I stedet sendte han sin representant i nasjonalforsamlingen, Garry Minkh. Etter seremonien roste han Nemtsov for å ha vært en mann som likte å følge spillereglene, melder nyhetsbyrået Interfax.

Fikk ikke delta

Opposisjonen og myndighetene pekte umiddelbart på hverandre da de i helgen uttalte seg om hvem som kan ha stått bak drapet. Heller ikke minneseremonien og begravelsen tirsdag ble fri for kontroversielle hendelser. Minst to fremstående, europeiske politikere ble nemlig hindret i å delta i begravelsen, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Latvias tidligere utenriksminister Sandra Kalniete fikk ikke komme inn i Russland, mens Bogdan Borusewicz, lederen i det polske senatet, ikke fikk visum.

EU fordømmer Russlands «vilkårlige» avslag som i praksis nektet flere politikere å delta i Nemtsovs begravelse.

– Det er ikke første gang at vi ser denne typen avslag av tilsynelatende vilkårlige grunner, sier Maja Kocijancic, som er talskvinne for EU-kommisjonen.

Dette er et klart brudd på grunnleggende prinsipper, mener hun ifølge nyhetsbyrået AFP. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.