*Nettavisen* Nyheter.

Tusenvis av barn voldtatt

Voldtekt av barn og kvinner er blitt systematisert i Kongo, både av regjeringsoldater og opprørere.

07.03.05 11:18

I de østlige delene av Kongo råder lovløsheten mens borgerkrigen raser. Ifølge Human Rights Watch (HRW) har soldater på alle sider i konflikten voldtatt sivile på en massiv skala siden konflikten startet i 1998, melder Reuters.

- Seksuell vold har ødelagt titusenvis av liv i Kongo, men mindre enn et dusin ofre har opplevd at overgriperne er blitt straffeforfulgt, sier Alison Des Forges, seniorrådgiver for HRW i Afrika, i en rapport.

Voldtatt av 12 menn
32 år gamle Therese Yeda bor nå i en flyktningleir beskyttet av FN, og forteller hvordan en militsgruppe voldtok henne forrige uke mens hun var på vei fra en landsby til en annen.

- En var ved kontrollposten og de andre gjemte seg i buskene før de hoppet fram og truet meg med våpen, sier hun.

Folkene Yeda gikk sammen med klarte å stikke av, men hun klarte ikke rømme fordi hun bar på så mye.

- Ti av dem hadde gevær. De to andre hadde macheter. Alle 12 voldtok meg. Jeg er gravid i åttende måned, men babyen ser ikke ut til å bevege seg mer, sier hun.

Over 2500 ofre
Leger Uten Grenser (MSF) forteller også om mange ofre for de brutale voldtektene, og sier de har behandlet over 2500 voldtektsofre.

- Vi har vært her i to år og vi har ikke sett noen forbedring. Det er så systematisk. Hver gang det er et angrep fra væpnede grupper, så følger det med voldtekter, sier Patrick Barbier, MSF-lederen i regionen.

- Seksuell vold er stigmatisert. Ofrene ber ikke om medisinsk hjelp. Det blir ikke tatt alvorlig av myndighetene, så det er ingen fare for å bli straffet, sier Barbier.

13-åring døde
En kvinne har fortalt til HRW hvordan hun ble vitne til at hennes 13 år gamle niese ble voldtatt av soldater fra generalen Laurent Nkundas fraksjon.

- Fire menn voldtok henne. De spredte armene og bena hennes og holdt henne fast. Jeg hadde vært med henne, men gjemte meg i et banantre og så det som skjedde. Etterpå begynte hun å kaste opp blod. Vi tok henne til sykehus, men hun døde to dager senere, forteller kvinnen, ifølge Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.