RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix/AP

Tusenvis fikk dødsstraff

90 prosent av verdens 3.797 dødsstraffer ble utført i dette landet.

I 2004 ble 3.797 mennesker henrettet - som straff for en kriminell handling. 90 prosent av henrettelsene ble utført i Kina, sier Amnesty International.

Irak har klatret opp til 4. plass i den makabre listen av land i verden som praktiserer dødsstraff, ifølge en rapport Amnesty International presenterte i London fredag. Foran oljelandet plasseres Kina, Iran og Pakistan.

270 personer har bitt dødsstraffet i Irak siden midten av 2004.

- Økningen i antall personer som blir straffet med døden i Irak viser en farlig tilbakevending til de brutale feilene fra fortiden, sier Malcolm Smart, direktør i Amnesty International for Midtøsten og Nord-Afrika.

Bare i 2006 ble 65 personer dømt til døden i Irak. Dødsstraffen i oljelandet ble gjenopprettet i 2004. Amnesty International mener at den er blitt brukt etter tvilsomme rettssaker, tilståelser send på TV og saker som ikke ble grundig etterforsket.

Et brutalt system
- Volden vi har sett i Irak i det siste tyder på at dødsstraffen har bidratt til å skape et mer brutalt samfunn, sier Smart.

Rapporten fra Amnesty International slår fast at mange i Irak har blitt dømt til døden uten en ordentlig rettssak, grundig etterforskning eller basert på tvilsomme anklager fra tredje partnere.

I tillegg sier rapporten av det irakiske lovverket ikke definerer med nøyaktighet de kriminelle handlinger som fortjener dødsstraff, noe som bidrar med til urettferdig behandling av de anklaget.

Amnesty International har også bedt irakiske myndigheter om å umiddelbart stoppe alle henrettelsene som står på ventelisten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere