RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tusenvis protesterte mot regjeringen i Libanon

Demonstranter løper under en protest mot korrupsjon og søppelproblemer i nærheten av regjeringsbygningene i Beirut lørdag kveld.
Demonstranter løper under en protest mot korrupsjon og søppelproblemer i nærheten av regjeringsbygningene i Beirut lørdag kveld. Foto: Hasan Shaaban (Reuters)
Sist oppdatert:
Politiet brukte tåregass og vannkanoner mot flere tusen demonstranter i Libanons hovedstad. De krever regjeringens avgang i kjølvannet av en strid som har fått Beirut til å flyte over av søppel.

Politi og sikkerhetsstyrker sperret av sentrum av hovedstaden lørdag kveld i et forsøk på å stanse den største demonstrasjonen mot myndighetene på flere måneder. I alt 35 mennesker, blant dem både demonstranter og politifolk, ble skadd under protestene, ifølge politiet.

«Folket vil velte regimet», ropte demonstranter i Beirut. De tok dermed i bruk det berømte slagordet som runget gjennom en rekke hovedsteder i regionen under protestbølgen der flere mangeårige ledere ble tvunget fra makten våren 2011.

Libanons søppelproblem oppsto da landets politikere, som er mer splittet enn på lenge av regionale og lokale konflikter, ikke maktet å bli enige om hvor avfallet skulle dumpes.

Korrupsjonsanklager

I juli begynte Beirut å drukne i søppel fordi kontrakten med landets største søppelfylling ikke ble fornyet og politikerne ikke klarte å bli enige om hvem som hadde ansvaret.

Søppelkrisen fikk en midlertidig løsning, og avfallshaugene ble fjernet fra gatene. Men fortsatt munnhoggeri innad i regjeringen om hvilket selskap som skal få den nye kontrakten, har ført til korrupsjonsanklager og økt misnøye i befolkningen.

Statsminister Tammam Salam skal søndag holde en pressekonferanse om krisen, som enkelte politikere mener kan velte hans nasjonale samlingsregjering.

Regjeringen har klart å opprettholde noe som ligner på en sentral myndighet og bidratt til å tøyle sekteriske splittelser.

Maktbruk

Noen av Salams motstandere innad i regjeringen har uttalt at sikkerhetsstyrkers overdrevne maktbruk mot fredelige protester i regi av organisasjoner og aktivister har provoserte fram sammenstøt i Beiruts gater.

Søppelkrisen har gjenklang i større problemer som Libanon sliter med. Den svake staten har lenge blitt kritisert for en manglende evne til å utvikle landet og dets infrastruktur. 25 år etter at den 15 år lange borgerkrigen tok slutt i 1990, er det fortsatt daglige strømbrudd i Beirut.

Demonstrantene holder regjeringen ansvarlig for den totale mangelen på politisk handlekraft og krever at den går av.

Syria

Libanons problemer er kraftig forverret av krigen i nabolandet Syria, som brøt ut i kjølvannet av en fredelig folkeoppstand med krav om demokrati våren 2011. Konflikten har forsterket Libanons politiske splittelse, som ofte går langs sekteriske skillelinjer som har blitt befestet i den syriske konflikten.

Det lille landet huser dessuten 1,2 millioner syriske flyktninger av en anslått befolkning på drøyt 5 millioner.

Libanon har stått uten president i over ett år, og nasjonalforsamlingen som ble valgt i 2009, har utsatt valget til 2017 på grunn av den ustabile politiske situasjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere