*Nettavisen* Nyheter.

Tusenvis reddet fra flomvann mens uværet raser videre i Spania

 

Redningsmannskap bærer ut en skadd kvinne i Ontiyente i Spania. Regionen er rammet av det kraftigste regnværet på 100 år, elver har flommet over, og flere har måttet søke tilflukt på hustak. Foto: Atlas via AP / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Redningsmannskapene jobber på spreng ved Spanias middelhavskyst, som er rammet av det som kan være det verste uværet på 100 år. Minst fire personer er omkommet.

13.09.19 20:02

Stormen, som har rammet kystregionene Valencia, Alicante og Murcia, har ifølge innenriksminister Fernando Grande-Marlaska ført til at over 3.500 mennesker har fått behov for nødhjelp.

Han opplyser at flere byer har meldt inn de kraftigste nedbørsmengdene siden de begynte å føre statistikk.

– Vi redder noen hvert tiende minutt. Regnet høljer ned som om det ikke kommer noen ny dag i morgen. Det er utrolig, sier en tjenestemann i kystbyen Los Alcázares til radiostasjonen Onda Cero.

Ifølge ham er Murcia, der det bor nesten 15.000 mennesker, helt oversvømt.

Lokale myndigheter har bedt innbyggerne om å unngå bilkjøring. Skoler er stengt, det er også flyplassene i Almeria og Murcia. I tillegg er tog mellom byer og flere store veier blitt stengt.

– Ingen bør forlate hjemmene sine. Bruk sunn fornuft, sa regionpresident Fernando Lopez Miras i Murcia tidligere fredag.

Torsdag var det meldt om to omkomne etter uværet. Fredag opplyste spanske myndigheter at ytterligere to personer er døde som følge av det kraftige regnværet.

Minst fire døde

Den ene personen som omkom fredag, ble sittende fast i en bil i en oversvømt tunnel i Almeria i Alicante fredag morgen. Ifølge den statlige tv-kanalen TVE ble to andre personer reddet ut av bilen.

I tillegg har redningsmannskaper funnet en 36 år gammel mann som døde da bilen hans ble oversvømt i en småby ti mil inn i landet fra kysten ved Almeria.

De to som omkom torsdag, er en 51 år gammel kvinne og en 61-årig mann. De to ble funnet døde inne i en bil som ble tatt av flomvann i kommunen Caudete, 10 mil sør for Valencia. De to var søsken.

Nødetatene i Murcia sier de har reddet 391 personer fra oversvømte biler og hus, deriblant noen som måtte plukkes opp med helikopter fra taket av hus som var omringet av vann. Spanske myndigheter opplyste tidligere fredag at landets militære har reddet 60 personer som var innesperret som følge av vannmassene.

Hundreårsregn

Regnværet i regionen er ifølge værtjenesten AEMET det kraftigste som er registrert siden 1917. AEMET har opprettholdt sitt farevarsel for regionen, og anser den som «ekstremt utsatt» for fossende regn.

Militærtropper har blitt innkalt for å bistå politi, brannmannskaper og redningsmannskaper. Rundt 1.000 soldater er mønstret.

Nedbøren skal ifølge prognosene roe seg ned lørdag.

Statsminister Pedro Sanchez skal ifølge Grande-Marlaska besøke de katastroferammede områdene «så snart som mulig».

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.