RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Tusenvis venter på ny pave

Sist oppdatert:
Tusenvis av pilegrimer samlet seg mandag på Petersplassen, samtidig som 115 kardinaler starter jobben med å utpeke ny pave.

Selve valgmøtet – konklaven – starter ikke før mandag ettermiddag. Mandag formiddag deltok alle de 115 kardinalene i en messe i Peterskirken. Messen ble ledet av kardinal Joseph Ratzinger (bildet), som er leder for kardinalkollegiet, og en av favorittene til å etterfølge Johannes Paul II i pavestolen.

Ratzinger (78)benyttet anledningen til å komme med noen klare advarsler om hvilke farer som truer den katolske kirken. Han langet blant annet ut mot «relativitetens diktatur», en ideologi uten faste sannheter.

Advarte kardinalene
- Det å ha en klar tro, basert på kirkens trosartikler, oppfattes i dag ofte som fundamentalisme, sa Ratzinger, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Mens relativismen, som innebærer at man lar seg rive med av skiftende meninger, virker som den eneste godtatte holdningen nå til dags, sa mannen med tilnavnet «panserkardinalen».

- Vi beveger oss i retning et «relativitetens diktatur», som ikke anerkjenner noen ting som evig og sant, og hvor det viktigste er å oppfylle sitt eget egoistiske begjær.

Erkekonservativ
Talen var en klar påminnelse til de 114 andre kardinalene som skal delta i pavevalget om at det finnes absolutte sannheter i kirken, og at de bør velge en mann som vil beskytte disse,

Tyskfødte Ratzinger er en av de ivrigste forsvarerne av de absolutte sannhetene i den katolske kirken, siden han i 1981 ble sjef for avdelingen i Vatikanet som forsvarer troen, den avdelingen som før i tiden gikk under navnet inkvisisjonen. Ratzinger har blant annet bastante synspunkter på spørsmål som prevensjon, kvinnelige prester og aktiv dødshjelp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere