*Nettavisen* Nyheter.

Tut og kjør

Den egyptiske faraoen Tut-ankh-Amon drakk rødvin.

27.10.05 14:11

Det mener en forsker som har analysert spor fra faraoens grav. Maria Rosa Guasch-Jane gjorde oppdagelsen etter å ha funnet opp en prosess som lar arkeologer konstatere fargen på antikk vin.

- Dette er første gang noen har funnet en så gammel rødvin, sa hun til reportere onsdag, ifølge Associated Press.

God årgang
Vinflasker funnet i Tuts grav er merket med produktnavn, året de ble høstet og hvem som hadde dyrket druene. Men det ble ikke opplyst om fargen på vinen.

Flere ting ledet forskere til å anta at vinen kunne ha vært rød, blant annet tegninger fra perioden. Men fargen på Tuts vin var umulig å bekrefte før Guasch-Jane oppfant en spesiell prosess for å påvise en kjemisk forbindelse man kun finner i rødvin.

Drakk tett
For å teste metoden skrapet forskeren rester fra vinflasker i British Museum og det egyptiske museet i Kairo. To av flaskene kom fra faraoens grav, som ble oppdaget av den britiske arkeologen Howard Carter i 1922.

Forskning viser at rabagastene i den egyptiske overklassen drakk jevnlig, mens menigmann kun drakk vin under festivaler og ved spesielle høytider, melder AP.

Vin ble ofret til gudene i forbindelse med seremonier, og konger ble gjerne begravd med vinkrukker og mat tilsvarende det de spiste mens de levde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.