RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

TV-avgift kommer på PC-er

Sist oppdatert:
Svenskene vil snart innkreve TV-lisens for de som har en datamaskin.

Forslaget har blitt tatt opp i Norge tidligere, men nå ser det ut til at svenskene har bestemt seg for å innføre TV-lisens for datamaskiner som er koblet til internett.

Kjører alt ut på nett
- Vi kommer til å innlede et forsøksprosjekt der vi kommer til å legge ut hele SVTs tilbud så du kan se det live, direkte på nett, i stedet for å se det på tv-apparatet, sier Eva Hamilton i SVT til Sydvenskan.se.

Ifølge avisen vil konsekvensen av denne beslutningen blir at alle som har en datamaskin med internettilkobling må betale tv-lisens.

Loven er teknologinøytral
Riksdagen endret for noen år tilbake loven for innkreving av TV-avgift slik at den skulle være nøytral i forhold til teknologi. Fremfor å ha en klar definisjon på hva som måtte til for å være lisenspliktig, er loven nå slik at alle enheter som kan ta imot tv-programmer, så måtte lisens betales.

Med SVTs introduksjon av et fullverdig tv-tilbud på nett blir nå da også datamaskiner relevant som tv-mottaker.

- Den dagen en hel kanaltjeneste finnes tilgjengelig på nettet, den dagen skal datamaskiner med internettilkobling betraktes som avgiftspliktig, forteller Anna Pettersson i Radiotjänst, organisasjonen som krever inn avgiften i Sverige.

Ble avvist i Norge i fjor
Debatten gikk heftig i Norge senest i fjor, da det ble klart at regjeringen ikke kom til å innføre tv-lisens på moderne mobiltelefoner og datamaskiner som kan ta imot tv-sendinger.

- Jeg vil si at dette er en gladsak for forbrukerne. Det er såpass få som ikke har TV, at det ikke ville være forsvarlig å lage et stort regelverk for å ta dem. Etter hvert som TV blir digitalisert, vil det åpne seg andre muligheter for å ta disse seerne. Vi utelukker likevel ikke at dette kan bli aktuelt i framtiden, sa kulturminister Trond Giske i mai i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere