*Nettavisen* Nyheter.

TV-team drept på direkten i USA

Journalisten Alison Parker ble onsdag drept på direkten. Dette bildet er fra direktesendingen rett før drapene skjedde. Foto: WDBJ7

Gjerningsmannen, en tidligere ansatt i TV-kanalen, døde etter å ha skutt seg selv da han ble konfrontert av politiet.

26.08.15 21:09

OSLO/NEW YORK (Nettavisen): Den 41 år gamle mannen ble bekreftet død klokken 19.26 norsk tid onsdag. Det skriver Washington Post.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

- Den mistenkte døde som resultat av en selvpåført skuddskade, sier sheriff Bill Overton under en pressekonferanse onsdag kveld, norsk tid.

Mannen skjøt seg selv da han ble konfrontert av politiet på Interstate 66, etter en lang og intens politijakt.

Det var journalist Alison Parker (24) og kameramann Adam Ward (27) som ble skutt og drept under direktesendingen til den lokale TV-kanalen WDBJ7 onsdag morgen 06.45 lokal tid.

Seerne kunne høre skudd og se reporteren og et intervjuobjekt kaste seg ned.

Hendelsen skjedde i Moneta, et tettsted i Bedford-fylket i Virginia.

Motivet til gjerningmannen, som antas å ha avfyrt seks eller syv skudd, er ikke bekreftet, men det rapporteres at gjerningsmannen bar nag til den kvinnelige reporteren og hennes kameramann.

Ifølge CNN var politiet kjent med identiteten til den antatte gjerningsmannen tidlig onsdag, samt registreringsnummeret på bilen hans.

La ut video av journalistdrap

Politiet opplyser at det er Vester Lee Flanagan (41), også kjent som Bryce Williams, som er gjerningsmannen. TV-kanalen WDBJ7 bekrefter at han er en tidligere ansatt.

WDBJ7-sjef Jeff Marks sier at de måtte «skille han fra selskapet» for to år siden, og at de har vært klar over at han har bodd i området. Det opplyser CNN.

Klokken 17.15 norsk tid skal Flanagan ha publisert en video av skytingen på Twitter. Åtte minutter etterpå ble kontoen sperret av.

Videoklippet, som ser ut til å være filmet med et Go-Pro-kamera, florerer fremdeles på sosiale medier.

Politiet kan foreløpig ikke bekrefte hvorvidt videoen ble postet av Flanagan selv.

På Twitter-kontoen skal den antatte gjerningsmannen ha uttrykt sinne over at Parker ble ansatt i WDBJ7. Blant annet anklages hun for å ha kommet med rasistiske uttalelser.

TV-kanalen ABC News mottok natt til onsdag et «manifest» på 23 sider fra noen som skal ha utgitt seg for å være Bryce Williams. Innholdet i det såkalte manifestet, som er sendt til politiet, er ikke kjent.

Politiet vil foreløpig ikke fastslå noe motiv.

- Vi er ikke sikre på motivet. Vi leter etter det. Vi vet at han var en tidligere ansatt. Mange av dere har sett mailene og meldingene han har sendt ut. Det er tydelig at han var forstyrret over noe som hadde skjedd tidligere i livet hans. Vi undersøker dette, sier sheriffen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette bildet fra direktesendingen skal vise den antatte gjerningsmannen. Foto: WDBj7

Sterk video

En video som er lagt ut på sosiale medier, viser live-sendingen der TV-teamet blir drept.

Parker var i ferd med å intervjue næringslivsleder Vicki Gardner om turisme da gjerningspersonen åpnet ild. Mens filmkameraet faller i bakken ser man en sjokkert Parker hyle og rygge bakover.

Sendingen settes så over til studio hvor den sjokkerte TV-ankeren Kimberly McBroom sier «Ok, ikke sikker på hva som skjedde der».

Også intervjuobjektet ble skadd i skytingen. Hun er innlagt på Carilion Roanoke Memorial Hospital etter å ha blitt operert, og tilstanden er stabil.

- Vi elsker dere

TV-kanalen er i sorg etter den grusomme hendelsen.

- Våre hjerter er knust, og vår medfølelse går til de ansatte her og foreldrene og familien til Alison og Adam - som bare gjorde jobben sin i dag, sier Marks i en uttalelse.

I en Twitter-melding skriver de «Vi elsker dere, Alison og Adam».

Parkers samboer i sjokk

Parker skal ha vært forlovet med en annen journalist i WDBJ7 ved navn Chris Hurst. De to skal ha holdt forholdet hemmelig, og flyttet akkurat inn sammen. Det skriver Hurst på Twitter.

I en annen Twitter-melding skriver han at de hadde vært sammen i nesten ni måneder, «de ni beste månedene i deres liv», og at de hadde lyst til å gifte seg.

«Hun var den mest livsglade kvinnen jeg noensinne har møtt. Og av en eller annen grunn, elsket hun meg tilbake», skriver samboeren.

Rett før klokken 20.00 norsk tid tvitrer han at støtten er overveldende.

Ward var også forlovet til en annen ansatt i WDBJ7, Melissa Ott. Hun skulle forlate TV-kanalen til fordel for en jobb i Charlotte onsdag, og Ward skulle flytte sammen med henne.

Ifølge Reuters skal kollega Kimberly McBroom ha sagt at redaksjonen hadde avskjedsfest med kaker og ballonger onsdag morgen.

- Det var mye bra som skjedde for Adam. Og Alison, wow, hun var rett og slett en rockestjerne, skal McBroom ha sagt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Alison Parker og Adam Ward ble drept på direkten.

Diskusjon om våpenkontroll

Onsdagens drap gjør at debatten om våpenkontroll nok en gang løftes fram i USA. Det hvite hus var raskt på banen med å ta til orde for at de folkevalgte i Kongressen må handle.

– Det er noen ting som er sunn fornuft, som bare Kongressen kan gjøre, som vi vet ville hatt en faktisk virkning, sa Det hvite hus' talsmann Josh Earnest onsdag ettermiddag.

Også Virginia-guvernør Terry McAuliffe tok til orde for strengere våpenkontroll.

– Det er for mange våpen i hendene til folk som ikke burde ha våpen, sa McAuliffe til radiokanalen WTOP etter drapene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.