Tvangsflytter nærgående bjørner

Foto: REUTERS/Derek Reich/Montana Fish, Wildlife and Parks/Handout

De vandrer fra villmarka og inn i sivilisasjonen på jakt etter mat. En kvinne fikk bjørnen på døra hjemme.

01.10.10 09:06

Når det blir for lite bær og bjørnemat i skogen, må sultne bamser være kreative. Da vandrer de fra villmarken til sivilisasjonen. Det blir det bråk av.

Leter etter mat
Naturvernmyndighetene i Rocky Mountain har aldri opplevd maken til masete sesong. I deler av Idaho, Montana og Wyoming strømmer det på med rapporter om omstreifende grizzlybjørner og svartbjørner som leter etter mat i alt fra søppelcontainere til garasjer og dukker opp på alt fra golfbaner til kjøpesentre, ifølge Reuters.

- Jeg har hatt opptil 20 telefoner hver dag, sier Tim Manley til nyhetsbyrået. Han er bjørneeksperten i Montana Fish, Wildlife and Parks Department.

Jaget bjørn med grønnsak
I forrige uke fortalte amerikanske medier historien om en kvinne som - væpnet med en squash - jaget en nærgående bjørn på flukt i Helena i delstaten Montana. Bjørnen forsøkte å ta seg inn i huset hennes og hadde hodet og deler av skulderen innenfor døren som kvinnen forsøkte å stenge. Bjørnen dukket opp da hun skulle lufte hundene før hun skulle gå og legge seg for kvelden. En av hundene ble skadet, men kvinnen - som også ga bjørnet et spark i beinet - slapp fra dramaet med noen mindre skrammer, ifølge Associated Press.

Fanget nær golfbane
Mandag kom meldingen om at viltmyndighetene i Montana hadde fanget og flyttet tre problembjørner. Den ene ble fanget nær en golfbane, Buffalo Hills Golf Course.

Vanskelig sesong
Ekspertene sier bjørnene i år har hatt en særlig vanskelig sommersesong. Den milde vinteren gjorde at det var færre svekkede byttedyr å jakte på. Videre falt det snø sent på våren. Det førte til en dårlig bærsesong.

Bjørner tvangsflyttes
Tim Manley, som holder til i Flathead Valley nordvest i Montana, er blant dem som har vært i sving med å spore opp 18 grizzlybjørner som er fanget og i de fleste tilfeller blitt flyttet. Dette gjøres for å begrense skaden bjørnene gjør uten å måtte skyte dem. I nabostaten Wyoming er problemet enda større. Der har de fanget 52 grizzlybjørner som har blitt for nærgående i forhold til mennesker og husdyr. Det er dobbelt så mange som normalt, ifølge Reuters.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.