RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: REUTERS/Derek Reich/Montana Fish, Wildlife and Parks/Handout

Tvangsflytter nærgående bjørner

Sist oppdatert:
De vandrer fra villmarka og inn i sivilisasjonen på jakt etter mat. En kvinne fikk bjørnen på døra hjemme.

Når det blir for lite bær og bjørnemat i skogen, må sultne bamser være kreative. Da vandrer de fra villmarken til sivilisasjonen. Det blir det bråk av.

Leter etter mat
Naturvernmyndighetene i Rocky Mountain har aldri opplevd maken til masete sesong. I deler av Idaho, Montana og Wyoming strømmer det på med rapporter om omstreifende grizzlybjørner og svartbjørner som leter etter mat i alt fra søppelcontainere til garasjer og dukker opp på alt fra golfbaner til kjøpesentre, ifølge Reuters.

- Jeg har hatt opptil 20 telefoner hver dag, sier Tim Manley til nyhetsbyrået. Han er bjørneeksperten i Montana Fish, Wildlife and Parks Department.

Jaget bjørn med grønnsak
I forrige uke fortalte amerikanske medier historien om en kvinne som - væpnet med en squash - jaget en nærgående bjørn på flukt i Helena i delstaten Montana. Bjørnen forsøkte å ta seg inn i huset hennes og hadde hodet og deler av skulderen innenfor døren som kvinnen forsøkte å stenge. Bjørnen dukket opp da hun skulle lufte hundene før hun skulle gå og legge seg for kvelden. En av hundene ble skadet, men kvinnen - som også ga bjørnet et spark i beinet - slapp fra dramaet med noen mindre skrammer, ifølge Associated Press.

Fanget nær golfbane
Mandag kom meldingen om at viltmyndighetene i Montana hadde fanget og flyttet tre problembjørner. Den ene ble fanget nær en golfbane, Buffalo Hills Golf Course.

Vanskelig sesong
Ekspertene sier bjørnene i år har hatt en særlig vanskelig sommersesong. Den milde vinteren gjorde at det var færre svekkede byttedyr å jakte på. Videre falt det snø sent på våren. Det førte til en dårlig bærsesong.

Bjørner tvangsflyttes
Tim Manley, som holder til i Flathead Valley nordvest i Montana, er blant dem som har vært i sving med å spore opp 18 grizzlybjørner som er fanget og i de fleste tilfeller blitt flyttet. Dette gjøres for å begrense skaden bjørnene gjør uten å måtte skyte dem. I nabostaten Wyoming er problemet enda større. Der har de fanget 52 grizzlybjørner som har blitt for nærgående i forhold til mennesker og husdyr. Det er dobbelt så mange som normalt, ifølge Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere